JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Cloudová AI aplikace wflow osvobodí účetnictví od rutiny

V roce 2018 odešel z korporátu, aby mohl spolu s několika kolegy vyvíjet vlastní účetní cloudovou aplikaci a poskytovat účetní služby. Osud tomu ale chtěl trochu jinak a tak se z tohoto projektu stal raketově rostoucí startup wflow, který přivedl automatizaci a umělou inteligenci do účetnictví. „Používáme hlubokou znalost účetních procesů a strojové učení k tomu, abychom automatizovali rutinu a účetní se mohli věnovat skutečně odborné práci,“ říká co-founder a CEO, Robert Soudný.

Cloudová AI aplikace wflow osvobodí účetnictví od rutiny
Zakladatelé startupu wflow, zleva David Groh, Robert Soudný, David Daněk | wflow

Na trhu se pohybujete už skoro pět let, přesto o wflow tvrdíte, že je startupem. V čem se tedy lišíte od klasických firem?

To slovo si každý vykládá po svém, ale jedna z klasických definic zní, že startup vlétne na trh a během velmi krátké doby jej zcela změní. Jinak řečeno, musíte přijít s revolucí, nikoliv jen evolucí a opravdu rychle růst. My jsme ze začátku fungovali jako klasická firma, nabízeli jsme účetní služby a software, ale v určitém momentu jsme změnili strategii a přinesli na trh technologii, která celý proces práce s účetními dokumenty zautomatizuje. Protože jsme rostli o stovky procent ročně, podařilo se nám vzbudit důvěru i u investorů a můžeme rychlým tempem růst dál. Myslím, že i to je důvod, proč jsme se dostali do výběru Deloitte Technology Fast 50 v regionu střední a východní Evropy a v rámci Czech Startup Awards jsme se objevili dokonce ve výběru Top20.

Vaším produktem je cloudová aplikace, která dokáže s pomocí umělé inteligence zautomatizovat kompletní zpracování účetních dokumentů. Jak jste věděl, že po takovém nástroji bude poptávka?

Když jsem s kolegy firmu wflow zakládal, stavěl jsem ji na základech společnosti 6K, která se zabývá vývojem účetního software. Věděli jsme, že chceme zůstat v oboru, ale také to, že ho chceme dělat moderně. Oslovili jsme proto účetní firmy, které s programem 6K pracovaly, ukázali jim naše návrhy řešení cloudové aplikace a získali od nich velmi pozitivní zpětnou vazbu. Ověřili jsme si totiž, že problém, který chceme automatizací vyřešit, celý obor hodně pálí a naše aplikace by mu mohla rozvázat ruce. Tak jsme se pustili do práce.

Jaké problémy tenkrát oborem rezonovaly nejvíce?

Obecný problém při outsourcingu účetnictví byl a ještě stále mnohde je spolupráce mezi klienty a účetní firmou. Klienti mají v dokumentech nepořádek, podklady pro účetní připravují na poslední chvíli a většinou je stejně dodají nekompletní. Zároveň když už účetní dokumenty získají, musejí potřebné informace z každé faktury, paragonu či jiných dokumentů přepisovat do účetního systému ručně. A to jim zabírá neuvěřitelné množství času, které by mohli věnovat smysluplnější práci. Ze všech těch dokumentů lze totiž vyčíst zajímavé informace o byznysu klientů a lze je využít k analýzám a poradenství. Což je služba, kterou musejí firmy zatím poptávat zvlášť, většina účetních firem ji nenabízí, protože na ni nemá kapacity. Musí se totiž věnovat nesmyslné agendě. Vidíte ten začarovaný kruh?

Vidím a začínám rozumět tomu, proč jste se vydali cestou automatizace vstupů za pomoci AI. Jaké technologie jste k tomu zvolil?

Cloudová aplikace wflow je založená na platformě Microsoft Azure, přičemž pro vytěžování dat jsme se rozhodli využít českou AI Rossum. Vývoj AI stojí desítky milionů korun a trvá velmi dlouho, proto jsme nakonec vybrali už hotovou a hlavně ověřenou technologii. Nicméně do budoucna si myslím, že i vytěžování dat z faktur je slepou cestou, časem už se budou přenášet jen datové věty. V současné chvíli je ale tato varianta ještě málo rozšířená a tak je vhodné využít nástroj jako je právě Rossum. Strojové učení je připraveno na čtení dat z faktur a dokumentů a k tomu jsme do aplikace přidali i naše vlastní funkce, jako je například predikce zaúčtování. To znamená, že aplikace navrhuje určité vlastnosti, které je třeba k dokumentům přiřadit, aby s nimi poté účetní program správně pracoval.

Znamená to, že wflow lze nasadit na jakýkoliv stávající systém bez nutnosti jeho výměny či úprav?

S nadsázkou lze říci, že je jednodušší se rozvést, než měnit účetní systém. Proto jsme vytvořili aplikaci, kterou lze používat spolu s ním tak, aby se nemuselo nikde nic měnit. Hierarchicky stojí wflow před systémem a zpracovává data na vstupu, která poté posílá do účetního systému. Naše aplikace dokáže stávající systém obohatit, protože účetním odpadne rutina, nemusejí ručně přepisovat údaje z dokumentů. Zaměřili jsme se též na proces schvalování, to lze udělat online odkudkoliv. Tím, že aplikace dokáže tyto procesy zautomatizovat, mohou se účetní věnovat odborné části svých agend. Koneckonců ten obor se studuje docela dlouho a je potřeba se v něm neustále vzdělávat. Tak proč ztrácet čas činnostmi, které může dělat stroj?

Říká se, že účetnictví je všeobecně velmi rigidní obor, který nesnese změny. Zároveň je ale jasné, že vám se opravdu podařilo trh „pročísnout“ z gruntu. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že do karet nám hraje doba, do níž jsme přišli. Obor i kvůli své rigiditě, která je ale do jisté míry potřebná, ztrácí prestiž, účetních ubývá, protože ke studiu se moc mladých nehrne. Určitě jsme v momentu, kdy je třeba se zastavit a přemýšlet o tom, kam se vydat, aby se situace změnila. Zda má být celoživotní náplní účetního otrocká práce a daně, a nebo to má být vlastně technologická služba, jejíž přidanou hodnotou bude čas. Čas a schopnost účetních poradit klientovi nejen s daněmi, ale také s problémy, které v jeho byznysu díky analýze dat vidí.