Chcete být krásní? Tak neslaďte a nejezte bagety

Studie francouzských vědců odhalila, že snídaně složená z rafinovaných sacharidů snižuje atraktivitu. Každý, kdo se chce líbit, by si proto místo bílého měl dát celozrnné pečivo a „zapomenout“ si osladit čaj.

Chcete být krásní? Tak neslaďte a nejezte bagety
Snídaně, ilustrační foto | Shutterstock.com

Odborníci z univerzity v Montpellieru se domnívají, že úroveň atraktivity může v případě obou pohlaví záviset na hladině cukru a inzulinu v krvi. Obojí zřejmě ovlivňuje vzhled pokožky, a navíc může mít dlouhodobé účinky na pohlavní hormony. Svá zjištění zveřejnili v odborném časopise PLOS One.  

„Je překvapující si uvědomit, že naše stravovací volby mohou mít okamžité účinky na náš vzhled,“ řekla deníku The Guardian evoluční bioložka a hlavní autorka studie Claire Berticatová: „Fyziologické změny mohou nenápadně měnit rysy tváře a ovlivnit, jak ostatní vnímají atraktivitu.“ 

Test proběhl na 52 mužích a 52 ženách ve věku od 20 do 30 let. Každá snídaně obsahovala 500 kalorií a skládala se z jednoduchých (rafinovaných), nebo komplexních (nerafinovaných) sacharidů. 

Snídaně z rafinovaných sacharidů obsahovala francouzskou bagetu z průmyslově zpracované mleté mouky, marmeládu, pomerančový nebo jablečný džus a čaj či kávu s cukrem. Snídani z nerafinovaných sacharidů tvořil celozrnný chléb s máslem a sýrem, jablko nebo pomeranč a k tomu čaj či káva bez cukru. 

Všem dobrovolníkům se před jídlem i po jídle změřila hladina cukru v krvi a zároveň pořídila fotografie obličeje. Tyto snímky pak dostala skupina hodnotitelů, kteří měli popsat, jak jsou jednotlivci na fotografiích staří, nakolik vypadají žensky, či mužsky, a jak moc jsou atraktivní. 

Výsledek je následující: konzumace rafinovaných sacharidů k snídani snižuje atraktivitu obličeje u mužů i žen. Interpretovat dlouhodobé účinky konzumace těchto potravin, kterou prozradily dotazníky, je však poněkud složitější.

„Účinek se liší podle pohlaví a druhu jídla, což zdůrazňuje komplexní vztah mezi stravou a atraktivitou,“ tvrdí Berticatová: „Naše zjištění představují přesvědčivý důkaz o rozsáhlém dopadu stravovacích preferencí nejen na zdraví, ale i na charakteristiky s určitým sociálním významem, jako je například atraktivita tváře.“

Konzumace rafinovaných sacharidů způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, na což tělo reaguje uvolněním inzulinu. To může následně vést k poklesu množství cukru v krvi, a dokonce k hypoglykemii (hladina krevního cukru klesne pod obvykle se vyskytující hodnoty), což ovlivňuje průtok krve a vzhled kůže. Hypoglykemie byla pozorována pouze u jedinců, kteří konzumovali rafinované sacharidy.

Psycholog David Perrett z University of St. Andrews není nijak překvapený, že strava může takto ovlivnit atraktivitu. Dle Perretta zvyšuje atraktivitu ovoce a zelenina, která v kůži zvyšuje množství rostlinných pigmentů – karotenoidů. Cukry naopak mohou podpořit rychlejší stárnutí kůže. 

Berticatová na dotaz, jakou radu by dala lidem, kteří chtějí vypadat co nejlépe, odpověděla poměrně jednoznačně: „Víme, že rafinované sacharidy mají negativní vliv na zdraví, a to je dostatečný důvod proč omezit jejich konzumaci.“