JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Český miliardář chce v Kalifornii vystavět nové město. Narazil na odpor místních

Jan Šrámek se narodil na Moravě a peníze vydělal u Goldman Sachs. Nyní plánuje postavit v Kalifornii za peníze investorů ze Silicon Valley techno-ekologický ráj. Půdu už skoupil, musí ale sesbírat dostatek podpisů místních obyvatel a uspět v referendu.

Český miliardář chce v Kalifornii vystavět nové město. Narazil na odpor místních
okres Solano v Kalifornii | Shutterstock.com

Na člověka pozoruhodných schopností a zcela mimořádného sebevědomí osvědčil Jan Šrámek nečekaně špatné načasování. Dal dohromady tým miliardářských investorů (jsou mezi nimi například spoluzakladatel sítě LinkedIn Reid Hoffman nebo superrizikový kapitalista Marc Andreessen), který podporuje jeho výstřední plán na stavbu zbrusu nového města v okrese Solano mezi kalifornskou metropolí Sacramentem a San Franciskem.

Tým se naneštěstí opozdil s papírováním – a návrh, který chce předložit kalifornským voličům, proto začíná nabírat povážlivé zpoždění. Tento týden Šrámek tak tak nepropásl lhůtu, do níž musela být iniciativa zaregistrována, aby o ní mohli voliči hlasovat v listopadovém referendu (bude se konat souběžně s volbou prezidenta).

Závod s časem

Nebylo to první klopýtnutí. Šrámek, jenž si vysloužil ostruhy (a nezanedbatelný kapitál) coby obchodník u Goldman Sachs představil svou přísně střeženou volební iniciativu pro výstavbu řečené komunity budoucnosti až letos v lednu. Komunita má mít 20 tisíc rodinných domů, dopravní infrastrukturu, školy, zeleň a vlastní trh práce (s „dobře placenými zajímavými místy“) pro prvních 50 tisíc obyvatel.

Iniciativa upřesňuje, že dohoda o rozvoji území bude zahrnovat 10 záruk od Šrámkovy firmy California Forever: například 400 milionů dolarů na pomoc obyvatelům okresu a rodinám z Travisovy letecké základny při nákupu domů a 200 milionů dolarů pro stávající města v okresu. Rovněž má mít k dispozici posouzení vlivu na životní prostředí.

Tou dobou však již Šrámek stihl skoupit tamní půdu v hodnotě 800 milionů dolarů. A protože je záměrně klasifikovaná jako půda zemědělská (kvůli tomu, aby to udrželo na distanc splašené developery s příliš naditými kapsami a hlavami plnými myšlenek o fungování světa), nadzvedl jeho záměr u místních nejedno obočí.

Od té doby již Šrámek svůj plán dvakrát pozměnil. Hlavně kvůli tomu, že musel reagovat na obavy zastupitelského sboru okresu Solano a velení nedaleké základny amerického vojenského letectva.

To všechno znamenalo zdržení, které se nemusí vyplatit. Ke konání referenda je nutné sehnat minimálně 13 tisíc podpisů, jenže jejich sběrači mohli vyrazit do ulic až po registraci. Kvůli zdržení má tak kampaň na sehnání podpisů jen dva, a nikoli tři měsíce.

„Dostáváte se do matematické hry o čas a dostupnost lidí, kteří vám petici podepíší,“ říká Jim Ross, ostřílený demokratický politický konzultant z Oaklandu: „Ztráta jednoho měsíce je velký problém.“

Brian Brokaw, mluvčí kampaně, si je ale podle svých slov jistý, že se vše stihne. „Věříme, že změny, které jsme v opatření provedli, výrazně pomohou zvýšit naše šance na listopadový úspěch,“ citoval jej server Quartz.

Utajená kampaň

Šrámek potřebuje, aby voliči v okrese Solano povolili městskou výstavbu na venkovských pozemcích, které jeho společnost California Forever začala potají skupovat v roce 2018. Kalifornie zoufale potřebuje více bytů, zejména cenově dostupných.

Šrámek dosud neřekl, kolik je připraven na tuto snahu vynaložit. California Forever se může spolehnout na hluboké kapsy podnikatelů a investorů rizikového kapitálu, ale mnoho peněz ne vždy znamená volební úspěch. V roce 2022 například kalifornští voliči odmítli dva pokusy o rozšíření hazardního podnikání, přestože jejich zastánci utratili nejméně 460 milionů dolarů.

Kritikům plánu se nelíbí, že kampaň po léta fungovala v utajení, vyhýbala se místním lidem a nyní je chce postavit před hotovou věc. Nota bene na zemědělské půdě, kterou místní obyvatelé chrání už od roku 1984 před urbanizací.

okres Solano v Kalifornii
mapy.cz

„Vidíme nedostatky v tom, že do diskuse nezapojili místní lidi,“ míní Sadie Wilsonová, ředitelka plánování a výzkumu v Greenbelt Alliance (součást lokální ekologicko-tradicionalistické koalice Solano Together). Odpůrci plánu rovněž tvrdí, že sice přináší velkolepé sliby, ale je až zarážející, že neobsahuje žádné podrobnosti.

Podle Wilsonové je lepší variantou stavět bydlení v rámci stávajících městských hranic než vybudovat na zelené louce zbrusu nové sídlo. Už kvůli tomu, že má v oblasti s citlivými ekosystémy a nedostačujícími zásobami vody zabrat 70 kilometrů čtverečních půdy.

Místní obyvatelé se léta divili, kdo skupuje pozemky s dobytčími a větrnými farmami. Loni v létě je ohromilo, když se dozvěděli, že je Šrámek a jeho investoři ze Silicon Valley chtějí pro stavbu nového města.

Šrámek poté vyrazil na něco jako omluvné turné, během něhož absolvoval setkání se dvěma kritiky z řad kongresmanů. John Garamendi a Mike Thompson se po léta snažili zjistit, kdo za nákupem pozemků v deltě řeky Sacramento mezi leteckou základnou Travis a městem Rio Vista stojí a proč to dělá. Oba však i po schůzce se Šrámkem zůstali odpůrci projektu.

Místo optimismu

„Kalifornie bývala místem optimismu,“ poznamenal k tomu Šrámek, který se narodil před šestatřiceti lety na Moravě a nyní v okrese Solano žije. „Pokud bude náš projekt proveden správně, myslím, že dá tomu hovoru docela jiný tón. Otevře tomuto regionu i celému státu nové cesty.“

Právě tak to vidí i Sadie Wilsonová, jen z opačné strany: „Tohle si opravdu zaslouží větší pozornost kvůli vlně, kterou to může vyvolat, a precedentu, který by to mohlo vytvořit pro další místa v celé zemi.“

Šrámek bude těžkým soupeřem. Když ve 22 letech pracoval pro Goldman Sachs a k tomu psal memoáry (!), svému „mladšímu já“ adresoval následující citát spisovatelky Ayn Randové: „Otázkou není, kdo mě nechá, ale kdo mě dokáže zastavit.“