České startupy mají vítr v zádech, brzdí je naše právní prostředí, říká investor Vojta Roček

V domácích startupech dnes pracuje kolem 150 tisíc lidí, tedy mnohem víc než třeba v zemědělství. Pracovní trh je ale stále nastaven na míru pro korporace nebo dělníky v továrnách, stěžují si mladé a prudce rostoucí firmy.

České startupy mají vítr v zádech, brzdí je naše právní prostředí, říká investor Vojta Roček
Česko podle startupistů už brzy nebude montovnou, ale mozkovnou | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

České startupy si dlouhodobě stěžují na to, že jim stát nepomáhá a spíše je brzdí. Minulý týden napsaly otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS), ve kterém ho požádaly o zavedení funkčního systému zaměstnaneckých akcií. „Pokud se nám ho nepodaří prosadit, tak jsme tady zbytečně,“ říká teď Vojta Roček, partner investiční společnosti Presto Ventures.

Podle něj jsou budoucností startupy, které jsou schopny se přizpůsobovat novým trendům. „Doba, kdy Česko bylo montovna, se chýlí ke konci,“ doplňuje investor a bývalý startupista. K tomu je ovšem nutné, aby stát provedl nezbytné legislativní změny, aby se z Česka stala země atraktivní pro inovace.

„Proč by si dnes měli mladí podnikatelé založit firmu u nás, když si můžou zvolit třeba Estonsko nebo Delaware a rovnou tak působit v právním a daňovém prostředí, které je na jejich byznys připravené?“ ptá se.

V současné době už v českých startupech pracuje kolem 150 tisíc lidí. „Tedy o desítky tisíc víc než v zemědělství. Už to není jen pár nadšených kluků,“ připomíná Filip Mikschik. Zakladatel kariérního portálu StartupJobs ale zároveň zdůrazňuje, že současný pracovní trh je stále nastaven na míru pro korporace nebo dělníky v továrnách. „Dnes už jsou přitom lidé flexibilnější. Stát nepočítá s touto novou ekonomikou, byrokracie tak startupisty zbržďuje.“

To ostatně vyplývá i z nedávného průzkumu Presto Ventures, podle kterého by většina ze 117 oslovených startupů ocenila příznivější daňové podmínky – a také zjednodušení a digitalizaci administrativy. I přesto hodnotí startupy uplynulý rok spíše pozitivně a plánují dále růst. „V roce 2023 všichni mluvili o krizi, ale já jsem nikdy nebyl optimističtější. Startupové i investiční projekty, které se rozjely loni nebo odstartují letos, budou mít vítr v zádech,“ míní Roček.

Podle Přemysla Rubeše, zakladatele Presto Ventures, je teď ideální příležitost pro talentované a emočně schopné mladé lidi, aby založili vlastní startup. Už jen proto, že jim nastartovat podnikání může pomoct umělá inteligence, která dnes zároveň upozaďuje roli programátorů. „Ti už si dnes nemůžou diktovat jak dřív. S příchodem AI uspějí především lidé, kteří chápou skutečné potřeby zákazníků a dokážou nadchnout lidi,“ předvídá. 

Rubeš ale současně upozorňuje na to, že rozjezdu vlastního byznysu často brání strach z byrokracie. „Devět z deseti nejchytřejší studentů mi říká, že se bojí, že by v případě podnikání nezvládli ty administrativní povinnosti. Ano, stát od 90. let neusnadnil zakládání firem. Mladí lidé proto nejdou do rizika a raději se někde nechají zaměstnat. Přitom dnes může člověk vytvořit produkt a začít vydělávat peníze v podstatě okamžitě,“ dodává.

Petra Šímu, generálního partnera Depo Ventures, pak trápí obří nevyužitý potenciál v Česku. Odkazuje tak na nedávný průzkum své investiční společnosti, podle kterého se někteří investoři bojí vkládat peníze do startupů, protože to považují za rizikové. „Případně nevědí, jak na to. A přesně tady vidíme ten potenciál. V Česku peníze jsou – a jsou ku prospěchu všech. Jak investorů a startupistů, kteří na tom vydělají, tak státu, který to posune někam dál,“ uzavírá.