Fondy jsou při chuti. Českou startupovou scénu letos čeká oživení

Startupový segment u nás má velkou šanci posílit – investice do technologických firem by po hubenějším loňsku měly letos významně stoupnout. A to i přesto, že jsou rizikové, vyplývá z průzkumu investiční společnosti Depo Ventures.

Fondy jsou při chuti. Českou startupovou scénu letos čeká oživení
Petr Šíma (nalevo) a Michal Ciffra, generální partneři Depo Ventures | Depo Ventures

Investiční apetit je velký. Po loňském útlumu tak teď mohou být české startupy trochu optimističtější – letos se do nich ve velkém chystají vložit peníze nejen generální partneři fondů rizikového kapitálu, ale i samotní investoři. Ty ovšem trápí, zda dokážou objevit dostatečně kvalitní projekty, které jsou schopny vydělat dobré peníze a neztroskotají hned v začátcích

„Dává to smysl. Pro investory je důležité, aby během rozumného časového úseku dokázali realizovat zisky ze své investice. Kvůli pádu valuací a růstu úrokových sazeb v posledním období se však exity zadrhly. Pokud se trh letos rozhýbe, znamená to pro investory větší vidinu zisku – a tedy i větší ochotu investovat,“ říká Michal Ciffra, jeden z generálních partnerů Depo Ventures, pro něž je největší výzvou samo získání kapitálu.

Zatímco loni zaznamenala česká startupová scéna propad kvůli nižší investiční aktivitě, letos by se tato situace už neměla opakovat. „Uplynulý rok potvrdil, že české startupové prostředí si v posledních letech vybudovalo pevné základy, díky kterým dokáže přečkat i krizová období,“ míní Tomáš Ditrych, řídící partner advokátní kanceláře Mavericks. 

Čeští investoři mají dnes největší zájem o startupy ze střední a východní Evropy, vyplývá dále z průzkumu. Výhradně na české projekty se zaměřuje 25 procent respondentů, zbytek pak pokukuje po zbytku světa. Ukazuje to na rostoucí zájem o příležitosti na jiných trzích. „Není důležité, odkud startup pochází. Důležitý je nápad, osobnost zakladatele, jeho vize a celkový byznysový potenciál jeho projektu,“ upozorňuje další generální partner Depo Ventures Petr Šíma. 

Oblast zájmu investorů se v posledních letech příliš nemění. Sázejí především na startupy, které pracují s umělou inteligencí, fintechy a projekty spojené se zdravotnictvím a duševní péčí. Naopak blockchain dál propadá. „Osobně bych však tuhle technologii neodepisoval. Nyní jsou kryptoměny opět na vlně zájmu a u blockchainu teď vidím velký potenciál ve spojení s umělou inteligencí,“ doplňuje Šíma.  

Investory, kteří by do svého portfolia přidali startupy, ale často brzdí neznalost. Navíc si uvědomují, že investice do startupů může být riziková. „Není to úplně pro všechny – startupy se nikdy nestanou součástí portfolia každého investora,“ tvrdí Šíma. 

Podle průzkumu by ovšem investoři uvítali, kdyby jim někdo pomohl s určením nadějných startupů. Pak by do nich své peníze klidně vložili. V Česku ale pro ně stále chybí edukační programy, které by jim ukázaly, jak investice do startupů probíhají a jaká jsou rizika. „Zásady správného investování do startupů se dají naučit, stejně jako třeba řízení auta. I zde však platí, že bez základních znalostí se může začátečník hodně spálit,“ připomíná šéf Asociace andělských investorů Karel Obluk. 

Startupové scéně nicméně pomáhají příběhy o těch nejúspěšnějších projektech, zejména jednorožcích. V Česku už jsou tři: on-line prodejce potravin Rohlík, softwarová firma Productboard a nově i poskytovatel systému pro správu ubytovacích zařízení Mews. Ten začátkem března ohlásil investici téměř 2,6 miliardy korun. Jeho hodnota tím pádem přesáhla kýženou miliardu dolarů – a vstoupil tak do elitního klubu jednorožců. Získanou finanční injekci teď Mews hodlá využít k posílení globální expanze a dalšímu růstu.

Sběr dat mezi českými investory a řídícími partnery fondů rizikového kapitálu probíhal během letošního ledna a února. Depo Ventures je investiční skupina zaměřující se na rané fáze startupů v regionu střední a východní Evropy, její portfolio již zahrnuje více než 40 investic. Mezi významné projekty patří blockchainová platforma Tatum, řešení pro monitorování srdce z domova přes Kardi AI, mobilní průvodce SmartGuide či logistická platforma Ringil.