Česko je startupovou líhní. Inkubátor Fintech Booster ocenil tři našlápnuté projekty

Nápady míchající finance s technologiemi mají šanci proměnit svět bankovnictví, úspor a investování. Mladí vývojáři teď mají šanci zazářit.

Česko je startupovou líhní. Inkubátor Fintech Booster ocenil tři našlápnuté projekty
Jiří Ettler, šéf inkubátoru Fintech Booster | Fintech Booster

Pomoct začínajícím startupům s rozjezdem, dát jim šanci ukázat něco nového a nastartovat jejich byznys. Inkubátor Fintech Booster, za kterým stojí české vývojařské studio Applifting, dokončil první kolo svého desetitýdenního programu. Toho se účastnily začínající firmy, které mají nápad a chtějí ho přetavit v realitu.

„Za deset let vývoje aplikací pro největší finanční instituce sledujeme různá úskalí, která brání inovativním startupům – byť s revolučními nápady – vstoupit na fintechový trh. V odvětví přitom vidíme obrovský přínos pro nové projekty, tudíž jsme jim chtěli dát šanci,“ říká šéf inkubátoru Jiří Ettler.

Prvním nadějným projektem, který porota tvořená zástupci Appliftingu, fondu Depo Ventures a platební společnosti Visa ocenila, je nástroj M&AI. Ten využívá umělou inteligenci pro optimalizaci a zrychlení procesů fúzí a akvizic. Slibuje tak revoluci v rychlosti provádění obchodních transakcí – a za to teď získal 30 tisíc korun na svůj další vývoj.

Na druhém místě se umístila aplikace Savelio, která usiluje o zlepšení finanční gramotnosti mladých lidí. A to tím, že jim umožní umístit všechny své finanční záležitosti – tedy třeba bankovní účty, investice nebo úvěry – na jedno místo. Za projektem stojí Maxim Mašín, Lukáš Oslzla a Matěj Krček, kteří za svůj nápad obdrželi 20 tisíc.

Třetí místo obsadila aplikace Bill, která firmám slibuje snížit administrativní zátěž. Systém Antonína Wingendera, Dominika Zalabáka a Víta Šilhavého bude umět udržovat pořádek mezi právními spisy a pomůže s vyhodnocováním různých dat nebo výkazů odpracovaných hodin. Odměna? Deset tisíc.

„Celý běh inkubátoru nás utvrdil v tom, že validace je nezbytně důležitým aspektem každého začínajícího projektu. Díky této fázi pak mají jednotlivé projekty výrazně vyšší šanci uspět na trhu,“ doplňuje Ettler.

Teď by měly být oceněné startupy připravené na svůj další růst, vývoj produktu a vstup na trh. To, jestli se jim to doopravdy povede, samozřejmě odhadnout nelze, můžou nicméně kdykoliv počítat s podporou Appliftingu. „Těšíme se na další cestu, která vítězné startupy čeká a během které jim budeme poskytovat podporu. Věřím, že nejeden z nich přispěje k rozvoji fintechu na české scéně – a možná i v zahraničí,“ uzavírá Vratislav Kalenda, spoluzakladatel této společnosti.