Centralizace moci, deportace, armáda v ulicích. Co čeká USA, pokud bude prezidentem znovu Trump

„Já jsem vaše odplata!“ Exprezident Donald Trump během procesů – a před volbami – rétoricky přitvrdil

Centralizace moci, deportace, armáda v ulicích. Co čeká USA, pokud bude prezidentem znovu Trump
Donald Trump | foto a katz / Shutterstock.com

Modus operandi, jenž Donaldu Trumpovi tolik svědčil při jeho první prezidentské kampani, funguje i nadále. Nehoráznostmi přitahuje pozornost médií, která je ochotně šíří, a Trumpovi stoupenci tleskají.

Tentokrát je to ovšem rafinovanější: vedle Trumpa roku 2023 vypadá Trump z roku 2016 jako usedlý, usměvavý chasník, snad jen mírně výstřední a se sklonem k chvástavosti. Letošní verze je podstatně ostřejší, a ne bezdůvodně. 

Trump je sice prvním americkým exprezidentem, který kdy čelil trestnímu stíhání, jeho soudní trable mu však právně vzato cestu k druhému funkčnímu období nijak nekomplikují. A politicky to může být dokonce přínosem – právě podle pravidla, že čím větší nehoráznost, tím větší pozornost.

Proto přichází Trump s novými a novými výroky, které jej drží v popředí pozornosti. Daří se mu to s obvyklou bravurou, za cenu radikalizace již tak kontroverzních postojů.

Razantní novoty 

Během prvního období měnil politiku ohledně hranice s Mexikem, aby snížil počet uprchlíků a žadatelů o azyl; nyní slibuje, že provede bezprecedentní deportační operaci. Dříve jen usnadňoval propouštění federálních pracovníků; dnes navrhuje novou zkoušku, již budou muset složit všichni adepti práce ve státních úřadech.

Před lety vyzýval státní a místní orgány, aby přijaly tvrdší opatření proti kriminalitě a bezdomovectví; teď už říká, že je odhodlán jednat přímo, pomocí federálních kroků.

 

„V roce 2016 jsem prohlásil, že jsem vaším hlasem,“ citovaly newyorské Timesy Trumpův květnový projev na jakési konzervativní konferenci. Totéž zopakoval na svém prvním předvolebním shromáždění po zahájení současné kampaně v texaském městě Waco o několik týdnů později. „Dnes dodávám: Jsem vaším válečníkem. Jsem vaší spravedlností. A těm, kteří utrpěli křivdou a zradou, říkám: Jsem vaší odplatou.“

Podrobnosti čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.