„Je bílý, muž, křesťan a je proti válce. To je v USA hřích.“ Trumpovi spojenci hájí únik tajných dat z Pentagonu jako protiválečný aktivismus

Významné osobnosti spojené s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a tamní krajní pravicí přispěchaly na obranu Jacka Teixeiry, 21letého člena Národní gardy, který byl obviněn v souvislosti s únikem desítek tajných dokumentů Pentagonu. Teixeira je pro ně mučedníkem za odhalení pravdy o patové válce na Ukrajině americkému lidu.

„Je bílý, muž, křesťan a je proti válce. To je v USA hřích.“ Trumpovi spojenci hájí únik tajných dat z Pentagonu jako protiválečný aktivismus
Jack Teixeira, 21letý člen Pentagonu, příslušník americké letecké národní gardy, který byl ve čtvrtek zatčen FBI v jeho domě v Digntonu Massachusetts obviněn ze sdílení přísně tajných amerických dokumentů. | foto Profimedia.cz

Jack Teixeira, letec z Massachusetts Air National Guard, byl formálně obviněn z uchovávání a předávání vojenských informací a úmyslného zadržování utajovaných dokumentů. Agenti FBI ho zatkli v domě, kde bydlí s rodinou, těsně poté, co jej deník The New York Times označil za zdroj uniklých informací.

Tento 21letý mladík údajně vyzradil přísně tajné zpravodajské informace ve snaze předvést se členům Thug Shaker Central, chatovací místnosti pouze pro zvané hosty, jež funguje na platformě Discord. Chat se skládal ze dvou desítek dospívajících chlapců a mladých mužů, kteří podle listu The Washington Post z velké části vůbec nechápali význam informací, které jim Teixeira dodával.

Dokumenty obsahovaly citlivé informace o ruské vojenské taktice během války na Ukrajině a také zpravodajské zprávy o spojencích USA, jako jsou Izrael a Jižní Korea.

„Řekl pravdu o vojácích“

Pro prominentní krajně pravicové hlasy, jako je komentátor Fox News Tucker Carlson a kongresmanka z Georgie Marjorie Taylor Greeneová, je díky tomu Teixeira nespravedlivě stíhaným šiřitelem pravdy. „Teixeira je bílý, muž, křesťan a má protiválečné názory. To z něj dělá nepřítele Bidenova režimu. Řekl pravdu o vojácích na Ukrajině a mnohem více,“ uvedla Greeneová na Twitteru. Jindy tamtéž napsala, že „mnozí nazývají Jacka Teixeiru hrdinou za to, že odhrnul chatrnou clonu a odhalil to, co jsme celou dobu tušili“.

Příběh o tom, proč Teixeira vojenská tajemství vyzrazoval, však vykresluje složitější obrázek. Podle zpráv The Washington Post a New York Times vedla Teixeiru spíš snaha zapůsobit na dospívající kolegy-hráče, s nimiž se přátelil online, než pocit neodbytného vlastenectví. Podle výpovědí oněch kolegů neměl v úmyslu dokumenty sdílet, aby vyvolal širokou veřejnou debatu o pokračující americké válce nebo o shromažďování a šíření amerických zpravodajských informací. 

Server Business Insider se zeptal mluvčího Greeneové, zda si je kongresmanka vědoma zpráv o tom, že Teixeira neměl v úmyslu šířit informace komukoli mimo zmíněnou skupinu na Discordu. „Zdá se, že kongresmance Greeneové vkládáte slova do úst,“ odpověděl její mluvčí Nick Dyer. „Styďte se. Nejste novinář, jste demokratický aktivista pracující jako propagandista Bidenovy administrativy,“ dodal.

Teixeira, který pracoval jako IT specialista na Otis Air Force Base v Massachusetts a měl prověrku na stupeň přísně tajné, nejčastěji sdílel obrázky dokumentů. Ze skupiny na Discordu se nakonec dostaly na další online platformy, jako je Twitter, Telegram a 4chan.

Má se hůř než Usáma 

Moderátor Fox News Tucker Carlson řekl, že se Teixeirovi dostalo horšího zacházení než teroristickému vůdci Usámovi bin Ládinovi, vůdci teroristů al-Káidy, který byl zabit během náletu Navy SEAL v roce 2011. „Dnes večer média oslavují dopadení dítěte, které řeklo Američanům, co se vlastně děje na Ukrajině,“ řekl Carlson. „Zacházejí s ním hůř než s Usámou bin Ládinem,“ prohlásil mediální vůdce příznivců Republikánské strany. Bin Ládin přitom nikdy neměl s žádným americkým úřadem tu čest, s výjimkou zhruba čtvrtminutového setkání ve své vile v Pákistánu, během něhož zemřel, protože jej úřad – konkrétně příslušníci jednotek SEAL - rozstřílel na kousky.

Není proto jasné, jestli si Carlson není vědom faktu fatální konfrontace bin Ládina s americkou mocí; nebo jestli považuje střet s americkou kulkou za lepší osud než střet s tamní justicí; nebo jestli lže. Vzhledem k tomu, že lže prakticky kdykoli, nelze tuto poslední možnost vyloučit.

Nová právní rizika

Carlson tvrdí, že Ukrajina ve skutečnosti prohrává válku, a sdílí falešné údaje o počtu obětí z pozměněné verze jednoho z uniklých dokumentů, které zavádějícím způsobem snižují počet odhadovaných ruských obětí ve válce. 

Ministr obrany Lloyd Austin v reakci na únik dokumentů Pentagonu řekl, že zvažuje „dodatečná opatření nezbytná k ochraně státních tajemství“, a nařídil přezkoumat „zpravodajské postupy, odpovědnost a kontrolní postupy v rámci ministerstva, abychom informovali o našem úsilí opakování incidentu tohoto druhu zabránit“.

Pokud to znamená rozšíření dozoru na oblast soukromých online rozhovorů, bude to právní novum. „Nemáme a ani nechceme systém, kde by vláda Spojených států dohlížela na soukromé internetové chaty,“ řekl televizi NBC News Glenn Gerstell, bývalý právník Národní bezpečnostní agentury (NSA).