Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě

Český výrobce biopamlsků připravuje ve vesnici Drážkov ve středních Čechách nový závod s návštěvnickým centrem. Investice přesáhne padesát milionů korun. 

Biopekárna Zemanka chystá nový závod. Má jít o první zelenou pekárnu v Evropě
ilustrační foto | Shutterstock.com

Výrobce krekrů a sušenek z ekologicky vypěstovaných surovin Biopekárna Zemanka vyrábí od roku 2006 v nevelkém areálu bývalého JZD v Oříkově u Sedlčan. Bezlepkovou produkci má v deset kilometrů vzdálených Petrovicích. Prostory už společnosti kapacitně ani morálně nevyhovují. Firma si proto vyhlédla zemědělský brownfield v nedalekém Drážkově. V současnosti připravuje jeho proměnu na novou pekárnu v nejvyšších ekologických standardech. 

„Už máme podepsané smlouvy, jednáme s bankou a čekáme na financování, na což samozřejmě není ideální doba. Děláme ale už i architektonickou studii a optimální scénář je, že letos dokončíme nákup, v příštím roce bychom chtěli získat stavební povolení, a pokud se to podaří, za rok nebo za rok a půl chceme začít stavět,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot majitel a zakladatel Zemanky Jan Zeman. 

Investice podle něj přesáhne padesát milionů korun. Vedle samotné pekárny by v Drážkově mělo vzniknout i návštěvnické centrum s kavárnou a dalším zázemím pro návštěvníky. Zemanka se chce zaměřit na takzvanou výrobní turistiku. „Pro zákazníky je zajímavé, pokud se podívají do výroby a třeba i upečou sušenku,“ dodává Zeman. 

Biopekárna Zemanka loni dosáhla při obratu 53 milionů korun zisku ve výši 1,2 milionu. Dodává do většiny obchodních řetězců, spolupracuje s nábytkářským řetězcem IKEA či s Plzeňským Prazdrojem. Své produkty vyváží do deseti zemí a patří mezi nejznámější biovýrobce v Česku.