Síť s biopotravinami Country Life zavírá tři pražské prodejny

„S těžkým srdcem“ se česká síť prodejen a restaurací Otakara Jiránka zbavuje třetiny poboček. Na firmu dolehly rostoucí náklady.  

Síť s biopotravinami Country Life zavírá tři pražské prodejny
Prodejna Country Life v pražské Melantrichově ulici | foto Country Life (publikováno se svolením)

Řetězec prodejen a restaurací s biopotravinami a kosmetikou Country Life osekává svou síť. Z osmi pražských prodejen zavírá rovnou tři. Postupně tak skončí pobočky v Karlíně, na Břevnově a na Novém Městě. Zůstává oproti tomu třeba největší prodejna s restaurací v Dejvicích a prodejna v Melantrichově ulici, která byla vůbec první. 

Podle majitele a zakladatele Country Lifu Otakara Jiránka jsou důvodem radikálního kroku rostoucí náklady ve všech oblastech. „V naší více než třicetileté historii jsme ještě nikdy nebyli nuceni přistoupit k tak výrazným škrtům a zavírání,“ prohlásil Jiránek. Dodal zároveň, že na rozhodnutí měl vliv i odliv zákazníků z centra města na vesnice. 

Vedle Prahy má společnost obchod i v Nenačovicích u Berouna, kde Country Life sídlí a kde provozuje ekocentrum s farmou a biopekárnou. Další prodejnu provozuje u velkoskladu v Rudné u Prahy. V minulosti byla prodejna Country Lifu i v Ostravě, ta však skončila už před čtyřmi lety.

Jiránek založil Country Life v roce 1991. Od roku 1998 fungují v některých prodejnách i restaurace. Vedle kamenných poboček v Česku provozuje i e-shop a velkoobchod s dosahem na Slovensko.

Na společnost dopadla už pandemie covidu a s ní spojená omezení. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2020 při tržbách ve výši 512 milionů korun vykázala třímilionovou ztrátu.