Komentář: Dotace na dotovanou energii Evropu fakt nespasí

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Je zvláštní ze strany státu nebo EU dotovat firmy, aby unesly cenu energie, kterou dotační autorita sama zdražuje systémem emisních povolenek.

Celý článek
0

Drahé komodity poženou inflaci výše, varuje největší světový investiční fond

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Prudce rostoucí ceny energií a surovin zkomplikují centrálním bankám boj proti inflaci, říká šéf Norges Bank Investment Management.

Celý článek
0

Jak na investice? Nedejte na zázračné rady a kroťte svoje emoce, radí expert

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě více tak pravděpodobně poroste zájem Čechů o investice. Je to logický krok pro ty, kteří chtějí dosáhnout na lepší výnos pro své úspory. Už loni investice v Česku zaznamenaly mimořádný rok.

Celý článek
0

Bartoš hasí hořící digitalizaci stavebního řízení. Rozhodne antimonopolní úřad

Ministerstvo pro místní rozvoj vybralo nového dodavatele bez tendru. Existuje tak ještě šance, že se digitalizaci stavebního řízení podaří rozjet včas. ÚOHS může ale také všechny naděje překazit.

Bartoš hasí hořící digitalizaci stavebního řízení. Rozhodne antimonopolní úřad
Předseda Pirátů Ivan Bartoš | foto Michal Čížek, Hrot

Pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se snaží na poslední chvíli vyřešit obří problém, který bobtná na jeho úřadu. Už za necelých sedm měsíců se má naostro rozjet nový systém stavebního řízení. Díky jeho digitalizaci mají mít lidé i firmy od příštího července možnost podávat žádosti o stavební povolení elektronicky a také online nahlížet do spisu během jeho vyřizování. Celý proces by se tím měl zprůhlednit, a hlavně zrychlit.

Letos v listopadu ale do Bartošových plánů zasáhla nepříjemná komplikace. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr na hlavního dodavatele systému. Bartoš se kvůli tomu dostal do časové nouze a rozhodl se pro riskantní krok: vybrat místo něj novou firmu, ale tentokrát bez výběrového řízení.

Na poslední chvíli

Na úterní tiskové konferenci ministr nového dodavatele informačního systému oficiálně představil. Jednu z klíčových částí digitalizovaného stavebního řízení má pro stát připravit společnost InQool. Ta slibuje, že revoluci v povolování staveb v Česku stihne v termínu.

Zdaleka to ale není jisté. Výběr dodavatele totiž opět řeší ÚOHS. V případě, že by znovu našel nesrovnalosti a rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj shodil ze stolu, bylo by už prakticky jisté, že původní termíny nebude možné dodržet. 

Pro ministra Bartoše by to znamenalo nedodržení jednoho z klíčových předvolebních slibů. Ještě větší komplikace by ale zmatky přinesly developerům a stavebním firmám. Už tak tragicky zdlouhavé povolování staveb by se mohlo ještě více zkomplikovat.

Bolehlav jménem ÚOHS

Digitalizace řízení je součástí nové stavební legislativy, kterou nynější ministr zdědil po své předchůdkyni Kláře Dostálové z ANO. Bartoš rozhodl, že „na sílu“ protlačený stavební zákon změní. A kromě toho zrušil tendr na dodavatele nových systémů. Prý to umí udělat lépe a levněji.

Původní zakázka – vypsaná MMR pod vedením Dostálové – dosahovala výše 1,9 miliardy korun. Tato částka se ovšem Bartošovi zdála příliš vysoká. Rozhodl se proto elektronizaci provést jinak, a především o 1,2 miliardy levněji. Tendr zrušil s tím, že při digitalizace využije, zjednodušeně řečeno, některé už existující systémy a nebude začínat úplně od nuly.

Letos v březnu vypsalo MMR tendr nový, z něhož vzešel podstatně levnější dodavatel, společnost InQool. Výběrové řízení ale u ÚOHS napadla společnost System Servis a úřad její výtky v září vyslyšel.

Bartoš vs. „firmička z kamrlíku“

Bartoš se údajně dopustil hned dvou pochybení, kvůli kterým antimonopolní úřad výběrové řízení zrušil. Zaprvé prý ministerstvo nejasně stanovilo podmínky pro využívání standardního softwaru, díky němuž chtěl v navrženém řešení ušetřit, a potenciální dodavatelé tak neměli dostatek informací. A zadruhé ministerští úředníci chybně zadali také schvalovací lhůty, a nebylo tak možné přesně stanovit harmonogram dodávek systému.

Pikantní na celé věci bylo, že sama stěžující si firma System Servis s podobnými zakázkami neměla žádné zkušenosti, a dokonce se tendru ani nezúčastnila. Právě na to si Ivan Bartoš stěžoval. 

„Ministerstvu může zablokovat projekt klíčový pro celou zemi firmička z kamrlíku, která nemá potřebné zkušenosti a nemá na takovou věc ani peníze. Mezitím v polovině republiky policajti vyšetřujou zmanipulované zakázky za desítky milionů, které byly určitě vypsány ‚ouplně správně‘. To mi hlava nebere,“ napsal frustrovaný ministr na sociální síti X (dříve Twitter), když ÚOHS na konci listopadu definitivně potvrdil rozhodnutí o zrušení tendru. Důvodem tohoto „hození vidlí“ mohl být podle Bartoše konkurenční boj mezi potenciálními zájemci o zakázku.

Běh o čas

Antimonopolní úřad tím v každém případě dostal Bartoše pod extrémní časový tlak. MMR proto zvolilo nouzové a zároveň dost riskantní řešení: dodavatele na klíčovou část zakázky v hodnotě 37 milionů korun vybralo znovu, tentokrát ale bez výběrového řízení. Volba padla opět na společnost InQool, která vytvořila například městský portál pro magistrát Brna nebo mobilní aplikaci Balíkovna pro Českou poštu.

I toto rozhodnutí ale může zvrátit ÚOHS, který se jím zabývá. Pokud by se to stalo, stihnout červencový termín pro start elektronického stavebního řízení by bylo už prakticky nemožné. 

Problémy mohou nastat ale i v případě kladného posouzení ze strany antimonopolního úřadu. Digitalizace kvůli odkladům nabrala zpoždění a například zástupci krajů už před časem v otevřeném dopise varovali, že nebude dost času na školení zaměstnanců stavebních úřadů.

Jednoduchá webová aplikace

Bartoš znepokojené úředníky uklidňuje, že proces povolování staveb nebude vyžadovat žádné speciální znalosti – půjde prý o webovou aplikaci a také ovládání bude jednoduché. „Z pohledu uživatele to bude jednotný a přehledný systém,“ slibuje pirátský ministr.

Problém by podle něj neměl vzniknout ani kvůli nedostatečnému IT vybavení úřadů, na které upozorňovaly některé pobočky již v létě. Na leden se totiž chystá hromadná soutěž, v níž se chybějící počítače a další technika nakoupí.

Přestřelka ministrů

Změny v novém stavebním zákoně a naprosto odlišné představy o digitalizaci stavebního řízení se staly žhavým politickým tématem. Ministr Bartoš se pravidelně pouští do slovních přestřelek s předchůdkyní Dostálovou. 

Právě chybnému postupu ministerstva v době vládnutí ANO klade za vinu všechny komplikace. „Hnutí ANO vedlo ministerstvo od roku 2014, tedy dvě volební období. Ale soutěžní dialogy na digitalizaci vypsal resort na poslední chvíli na podzim roku 2021, dva dny po volbách,“ vysvětluje Bartoš. 

Kromě toho Dostálové vyčítá mnoho dalších nesrovnalostí, které původní tendr provázely. „Zapomnělo se na řadu důležitých funkcí, předpokládalo se napojení přes datové schránky, což není zrovna trend dneška. Systém také nebyl v souladu s novelou stavebního zákona,“ dodává Bartoš.

ANO: Prostě jste si vybral dodavatele

Hnutí ANO si ale kritiku nenechalo líbit, a tento týden dokonce vyzvalo vládu, aby agendu související s digitalizací Bartošovi sebrala. Kdo by měl zajistit elektronizaci místo něj? Nejlepším adeptem je podle nejsilnější opoziční strany Dopravní a energetický stavební úřad, který spadá pod ministerstvo dopravy.

Ostrý útok si Bartoš vysloužil i po úterní tiskové konferenci. „Způsobil jste jeden velký průšvih, ze kterého se teď chcete prolhat. ÚOHS vám zrušil vše, o co jste se pokusili, a to z důvodu netransparentnosti a porušení zákona. Smlouvu vám zakázal uzavřít, ale vy jste to i tak udělal. Navíc bez výběrka. Prostě jste si vybral dodavatele,“ nechala se slyšet exministryně.

Nervózní developeři

Kritiku ale ministr pro místní rozvoj slyší také od odborné veřejnosti. Především u stavebních firem nebo developerů panuje od podzimu silná nervozita, jak vlastně bude od příštího léta stavební řízení vypadat. 

„Poté, co se nezachovalo mnoho dobrého z původní rekodifikace stavebního práva v rámci této novely, je to další tvrdý zásek do stavebního sektoru v České republice, již tak zmítaného tvrdou krizí. Naděje, že se digitalizaci do 1. července 2024 podaří zvládnout, se limitně blíží nule,“ obává se například generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný.

Prosazení digitalizace může být rozhodující pro Bartošovu budoucnost na ministerstvu. Pokud by v tomto úkolu selhal, padl by zároveň jeden z hlavních slibů vládní koalice – dostat Česko ze dna žebříčku zemí s nejdelším stavebním řízením na světě.