Ne, pane ministře. Stavaři i obce odmítají Bartošovu novelu stavebního zákona

Ministr pro místní rozvoj schytává tvrdou kritiku za stavební legislativu. Developeři, obce i stavební firmy apelují na vládu, aby novelu shodila ze stolu.

Ne, pane ministře. Stavaři i obce odmítají Bartošovu novelu stavebního zákona
ilustrační foto | Shutterstock.com

Už tuto středu by měl kabinet premiéra Petra Fialy projednávat novelu stavebního zákona, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Hospodářská komora, Svaz podnikatelů ve stavebnictví nebo Asociace developerů ale na Fialu apelují, aby legislativu místo toho odložil a nechal přepracovat.

Novela, kterou sepsali úředníci MMR během posledních deseti měsíců, měla opravit zákon schválený ještě minulou Poslaneckou sněmovnou, jehož účinnost dnešní kabinet odložil. Místo toho prý ale hrozí, že už tak špatnou situaci ve stavebnictví ještě víc zhorší.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš od odborné veřejnosti schytává kritiku z více důvodů. Mezi ty hlavní patří, že místo slibovaného zkrácení a zjednodušení novela naopak stavební řízení zkomplikuje ještě víc. Původní verze nového stavebního zákona počítala se zřízením nové struktury stavebních úřadů. Ty se měly především přesunout z obecních úřadů pod státní správu. 

Kromě toho se měly desítky potřebných razítek a povolení sjednotit do jednoho povolení. Tím by žadatelé ušetřili čas a nemuseli jednotlivé úřady obíhat sami. To ale Bartošova novela mění. „Současná vláda tvrdí, že stavební úřady je potřeba vrátit lidem a stavebníkům, tak aby je měli blízko. To jde ale proti principu integrovaného systému, který bude fungovat pružně. Tyto principy jdou proti sobě,“ upozorňuje ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. 

Podle kritiků je důkazem špatně zpracované legislativy i vyhodnocení dopadů regulace RIA, které si zpracovalo samo Bartošovo ministerstvo. „Předkládaná novela dosahuje nejnižší efektivity výkonu stavební agendy a nejnižší možnosti sdílení personálních kapacit, nižší možnosti jednotného metodického řízení, kontrolovatelnosti, vynutitelnosti, nižší transparentnosti použití finančních prostředků státní správy,“ stojí v RIA podle otevřeného dopisu, který stavaři či zástupci obcí poslali premiéru Fialovi.

Velmi kritické jsou k novele také obce. Podle šéfa pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřeje Boháče totiž prakticky ruší městské stavební předpisy, a to včetně těch pražských. „Ohrozí tím výstavbu tisíců nových bytů, ale také městských staveb. Městské předpisy fungují dlouho, MMR se je ale snaží centralizovat a nemá lepší alternativu,“ tvrdí Boháč.

Lidem z oboru navíc vadí, že je k „překopání“ zásadní legislativy nikdo nepřizval. „Novela by se mohla jmenovat ‚státní úředníci sobě‘. Ministerstvo se spolehlo jen na expertizu vlastních úředníků,“ dodává Ondřej Boháč.

Kritici upozorňují také na to, že samotná digitalizace stavebního řízení, na niž ministr Ivan Bartoš kladl zvláštní důraz, ke zrychlení stavebního řízení nepovede. „Digitalizace neodstraní razítko. To, že něco pošlu e-mailem, není zrychlení procesu stavebního řízení,“ říká Zdeněk Soudný z Asociace developerů.

Nejlepší by tak podle zástupců stavebních firem, developerů i obcí bylo aktuální verzi novely „hodit do koše“ a novou vypracovat se zapojením expertů ze soukromého sektoru. V opačném případě podle nich hrozí poškození celého oboru stavebnictví.