Ať vláda dál zůstává s touto krajinou

Shazovat vládu by bylo to nejhorší a nejzbytečnější řešení, které by opozice mohla udělat poté, co Babiše opustila KSČM.

Když komunisté vypověděli toleranci Babišově vládě, naskytla se opozici skvělá šance vyslovit ve sněmovně kabinetu nedůvěru. Partaj Vojtěcha Filipa by ji podle vlastních slov podpořila. Shazovat teď vládu by ale bylo velkou chybou. Pokud někdo z opozice tuto chuť má, měl by počítat do deseti a pak se podívat na scénáře, které jsou na stole.

Ano, opozicí nenáviděný Andrej Babiš může padnout, jeho vládě bude vyjádřena nedůvěra. Není tady ale obrys žádného jiného kabinetu, který by mohl na současném půdorysu důvěru získat. Opozice nemá hlasy na to, aby se dostala k moci. Spojit se s ČSSD, s ANO, s SPD? Toxické. Zkusit přetáhnout pár poslanců z těchto stran na svůj břeh? Kontraproduktivní.

Druhým řešením jsou předčasné volby. A ty, což říká správně i prezident Miloš Zeman, nemají necelý půlrok před řádným termínem smysl.

Takže co by se stalo? I na to dal Zeman odpověď. Dovládne dosavadní kabinet v demisi, což v překladu znamená bez jakékoli odpovědnosti ke komukoli. A to není dobrý výhled. Nehledě na to, že shazovat vládu v době, kdy je uprostřed řešení potíží spojených s pandemií čínské chřipky, by nebylo směrem k veřejnosti odpovědné. A ruku na srdce, vůči vlastní politické budoucnosti by to pro opozici ani nebylo prozíravé.

Komunisté tedy splnili svůj úkol až do konce. Umožnili Babišovi a spol. postavit vládu, drželi kabinet v těžkých časech a odešli v poslední hodině jen formou gesta pro své vlastní voliče, kteří těm rudým „chlapákům“ dají na podzim možná pár hlasů navíc za chrabrost.

Přesto by Piráti se STAN a parta kolem ODS neměli skládat ruce do klína. Teď je ten pravý čas začít prosazovat svoje zákony. Právě teď by měli přijít za Babišem, který nemá oporu ve sněmovně. Získali vyjednávací pozici, o které se jim dosud ani nesnilo. Pravda, není nejsilnější. Ale opozice může účelněji než kdy jindy nabízet své recepty na řešení krize, svá pravidla testování ve školách, svá pravidla pomoci firmám. Pokud ji Babiš nevyslyší, bude v těžké pozici. Už se nemůže vymlouvat na koaliční dohody nebo na to, že si stejně prosadí svou. Neprosadí. 

Vláda teď přestává reálně vládnout. Nic důležitého už po odpadnutí KSČM neprosadí. Buď tedy najde s opozicí společnou cestu, nebo se v posledním půlroce nějak „doplácá“ k volbám, které prohraje. Přimět ji k dialogu je teď nejlepším východiskem situace. Protože pokud střílíte na loď, která uvázla na mělčině, stejně ji nepotopíte.