Zemědělce zklamalo jednání s ministrem Výborným. Připravují protest

Představitelé Agrární komory a Zemědělského svazu se během dnešního jednání nedokázali dohodnout s ministrem zemědělství Markem Výborným na kompromisu. Vyzvali proto své členy k přípravě protestu, který je naplánovaný na 7. března.

Zemědělce zklamalo jednání s ministrem Výborným. Připravují protest
Protest zemědělců v Praze z 19. února 2024 | Hrot24, Tomáš Novák

Vedení Agrární komory ČR (AK ČR) označilo dnešní jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) o podpoře zemědělství za zklamání. Od šéfa resortu čekali konkrétní návrhy, které ale nepřinesl.

Komora proto vyzvala zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. Pokud ministr předloží konkrétní návrhy, protest se konat nemusí, uvedli představitelé AK ČR po jednání.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha po dnešním jednání uvedl, že zemědělci mají vůči ministrovi a vládě konkrétní požadavky.

Požadují mimo jiné podpořit zaměstnanost na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrácení národních podpor či vrácení úrovně zdanění půdy na původní výši před konsolidačním balíčkem. Chtějí také, aby se nedanily evropské provozní dotace.