USA rozšiřují sankce na čínské firmy. Chtějí donutit Peking, aby nepomáhal Kremlu

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Celý článek
0

ČNB pokračuje ve snižování sazeb, základní je na 5,25 procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022.

Celý článek
0

Analýza: Proč je bankovní windfall tax pro státní kasu zklamáním? Pojďme si to rozebrat

Tvrdit, že se banky snažily o daňovou optimalizaci růstem úrokových nákladů, sice zní rádoby chytře, ale jen do té doby, než se podíváte na věc pozorněji.

Tvrdit, že se banky snažily o daňovou optimalizaci růstem úrokových nákladů, sice zní rádoby chytře, ale jen do té doby, než se podíváte na věc pozorněji.

Celý článek
0

Záškodnice českého školství? Poslankyně Zajíčková si za nelichotivou nálepku může sama

Snad nikdo nezná všechny poslance a poslankyně české Sněmovny. K tomu, aby se některý ze dvou stovek zákonodárců proslavil, je třeba trocha úsilí. Můžete se blýsknout kvalitně odvedenou prací a návrhy, které vedou k pozitivní změně. Ale také na to můžete jít z opačného konce.

Záškodnice českého školství? Poslankyně Zajíčková si za nelichotivou nálepku může sama
Renáta Zajíčková | foto Profimedia.cz

A právě tu druhou cestu si zvolila poslankyně Renáta Zajíčková z ODS. Ta totiž iniciovala změnu vyhlášky upravující hygienické požadavky na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Novela si pozornost občanů i médií vysloužila právem. Výrazná kritika zazněla ze strany rodičů, ale i odborníků, učitelů či některých institucí. Návrh vyhlášky totiž obsahoval takové „špeky“, jako je zrušení povinných umyvadel v každé třídě (vodu ať si nosí děti z domu, umýt ruce si mohou na záchodě) či zrušení povinného rozdělení toalet na dívčí a chlapecké (když mohou být unisex parfémy a móda, proč ne toalety). 

Největší rozbuškou ovšem bylo zrušení povinného oplocení mateřských škol. Obavy, že děti pak bude těžší uhlídat, jsou jistě namístě. Představa, jak učitelé nahánějí děti po ulici, protože je nezastaví žádný plot, je možná úsměvná, ale jen dokud si neuvědomíme, že pro záchranu jednoho tím budou riskovat úprk desítky dalších. Nemluvě o tom, co když takové „uprchlé“ dítě skončí pod koly auta.

Někdo vidí v oplocení také ochranu před pedofily, kteří bez něj prostě dítě snáze unesou. Je fér říct, že vždy nemusíme malovat čerta na zeď. Ploty snad nikdo soudný strhávat nezačne. Jako houby po dešti ani nezačnou růst unisex záchody. V řadě ohledů je ale vyhláška, tak jak unikla na veřejnost, pořádným krokem zpátky. Někde jsme se inspirovali v současné Indii, někde na africkém venkově, někde se prostě jen vracíme do středověku.

Zajíčková prý novelu iniciovala z toho důvodu, že v některých oblastech Česka jsou kapacity škol a školek nedostatečné. Aby však vznikly nové vzdělávací instituce, musí splňovat řadu podmínek. A povinná umyvadla či ploty jsou takovými, které prý nové stavby jen zbytečně brzdí. Neboli za cenu navýšení kapacit a spokojených developerů obětujeme výdobytky moderní doby, tedy tekoucí vodu v učebnách nebo bezpečnost dětí v nejbližším okolí školky. Tak prosté to je.

Poslankyně si myslela, že její iniciativa sklidí úspěch. Proč taky ne, když našla podporu i na ministerstvech školství či zdravotnictví? Parafrázujme Andreje Babiše: My přece chceme škole! Ukázalo se ale, že líbivý twitterový výkřik „Hygienické normy pro školy posouváme z doby socialismu do 21. století“ se neuchytil. Jednoduše řečeno, novináři ani občané na to neskočili. 

reportáži TV Nova zaznělo, že podle opozičních stran se jedná o hazard se životy dětí. „Tohle je opravdu bláznivý nápad. Vůbec nechápu, že se s tímhle vyjde na světlo boží,“ řekl televizi místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. 

CNN Prima News informovala, že ploty podle ředitelů dávají dětem volnost a bezpečný prostor. „I z pohledu mámy, babičky a učitelky musím říct, že ve vyhlášce je to nešťastná formulace,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Libocká v Praze Dana Chroustovská. 

Web iDnes.cz pak posbíral názory rodičů, učitelů, ředitelů i zástupců školských iniciativ. Prostě všech, kterých se to týká. Jedna reakce za všechny: „Může docházet k únosům dětí. Stává se, že někdy jsou rodiče za plotem a sledují své děti, protože jim druhý rodič zakazuje kontakt. Ale když tam plot nebude, děti za nimi půjdou a společně odejdou,“ míní učitel Roman Chovančík z ostravské Mateřské školy Lechowiczova. Další z oslovených učitelek se bála použitých stříkaček odhozených narkomany. V anketě na iDnes.cz navrhované změny odmítlo 98 procent hlasujících čtenářů.

Poslankyni Zajíčkovou ale reakce překvapily a hned zaútočila na novináře: „TV Nova klasicky vytváří umělou senzaci. Pro sledovanost nezodpovědně pobuřuje rodiče a polarizuje společnost. Naštvaní rodiče klikají a peníze z reklamy se sypou…“  

V médiích podle ní „kolují nesmysly“. Zde pro změnu uvedla jako příklad reportáž CNN Prima. 

„Žádám vás, abyste už dále nenapadala svobodné zpravodajství, které v naší redakci všichni ctíme a dodržujeme,“ reagoval reportér TV Nova.

Podobně podrážděně přitom už Zajíčková reagovala i v minulosti, když TV Nova informovala, že v mateřské škole v Praze 5 dětem servírují jídlo z pytlů na odpadky. Jako starostka této městské části Zajíčková uvedla, že se „tu nepáchá žádné zlo na dětech“.

Postupně se proti navrženým změnám v hygienické vyhlášce postavil například největší učitelský spolek Pedagogická komora. Výhrady měl Národní pedagogický institut či Státní zdravotní ústav, kritikou nešetřila ani Asociace předškolní výchovy.

Autor tohoto komentáře se poslankyně na Facebooku zeptal, zda si uvědomuje, že si útoky na média dělá ostudu. Jeho otázku smazala, možnost dalších komentářů zablokovala. Z jejího profilu zmizely i desítky kritických komentářů. Podle sdělení předsedy Pedagogické komory skončil na blacklistu nejen on osobně, ale dokonce i oficiální profil celého spolku. Komplexy z toho, že její iniciativu veřejnost nepřijala, jsou natolik silné, že rychlost „moderace“ oficiálních profilů Zajíčkové lze aktuálně srovnat jen s pověstnou aktivitou SPD Tomia Okamury na sociálních sítích. Některé příspěvky tu mizí v řádu sekund, ty nekritické zůstávají bez povšimnutí. Zatímco u SPD to lze považovat za kolorit, u představitelky ODS je to zarážející.

V zatím posledním příspěvku poslankyně informuje, že „práce pokračuje“. To lze číst dvěma způsoby. Jednak jako varování, že ani poměrně hlasitá kritika nevedla k tomu, aby se pravidla nechala tak, jak jsou. Z druhého pohledu však ještě lze spatřovat naději. Tedy že ty největší hlouposti snad někdo kompetentní z vyhlášky ještě odstraní. 

Co se ale bude odstraňovat pořádně těžko, je nálepka Renáty Zajíčkové jako záškodnice tuzemského školství, která chtěla ve školách zavést bezpohlavní záchodky nebo kolem školek zrušit ploty. Tu nálepku si totiž svým dosavadním vystupováním zasloužila. Na to je třeba myslet v dalších volbách, pokud snad usoudí, že je ve Sněmovně nepostradatelná.