Zakleknutí na Krtkův svět

Zásah proti nelegální devastaci lesa, nebo šikanování podnikatele ze strany nepřejících úředníků? To záleží na úhlu pohledu.

Zakleknutí na Krtkův svět
Krtkův svět | Archiv

Pražský zábavní park Krtkův svět nabízel své služby rodinám s dětmi pouhé čtyři měsíce. Po zásahu úředníků z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a radnice Prahy 15 jej jeho majitel Josef Roušal musel 12. října, tedy ještě před vládou nařízeným zákazem provozu pro podobná zařízení, zavřít. „Park do odvolání uzavřen z obavy před úředníky. Jen na Vás a Vaší podpoře závisí osud parku. Jestli se brány otevřou na jaře 2021, nebo už nikdy!“ uvedl Roušal v emotivním vyjádření na webu Krtkova světa.

Problém vznikl tím, že dětský herní svět se nachází v lese u Horních Měcholup a že zřejmě vznikl bez všech potřebných povolení. Roušal tvrdí, že zavřít musel pod tlakem inspektorů ČIŽP, kteří mu hrozili udělením až pětimilionové pokuty. „Inspekci vadí vše! Rostliny v parku, které prý nepatří do lesa, lavičky, herní prvky, grily, krmelec, cestičky, prostě vše!“ uvedl provozovatel Krtkova světa. Vedle ČIŽP je v konfliktu také s radnicí Prahy 15. Ve druhém případě se spor týká faktu, že je areál umístěn v těsné blízkosti vysokotlakého plynovodu a linky vysokého napětí.

Ke sporu se na dotaz týdeníku Hrot vyjádřila ČIŽP. Inspektoři vydali předběžné opatření o zastavení škodlivé činnosti po zjištění, že veškerá činnost v lese probíhá bez povolení. „ČIŽP vydala zatím pouze příkaz o stotisícové pokutě za neumožnění kontroly. O jiné pokutě zatím rozhodnuto není, probíhá kontrola, která ještě není ukončena. Podle informací stavebního úřadu se majitel pozemků přihlásil do řízení o odstranění souboru staveb, v němž požaduje dodatečnou kolaudaci,“ uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Podnikatel Josef Roušal zkouší svou firmu zachránit, jak se dá. Dokonce sepsal petici za odvolání vedoucího stavebního úřadu Prahy 15, kterého považuje za hlavního viníka vzniklé situace. Každopádně se jedná o zamotaný příběh, který nedávným zavřením areálu pro veřejnost zdaleka nekončí.