WhatsApp už nebude zdarma. Jednoduchým trikem se novým poplatkům vyhnete

WhatsApp zálohuje na Disk Google historii chatů, a to včetně obrázků a videí. Stačí staré soubory promazat a za Disk Google není třeba platit.

WhatsApp už nebude zdarma. Jednoduchým trikem se novým poplatkům vyhnete
ilustrační foto | Shutterstock.com

Koncem minulého roku učinila společnost Google významné rozhodnutí. Technologický gigant oznámil, že se od začátku roku 2024 budou pro uživatele Androidu zálohy dat na WhatsAppu započítávat do celkového objemu dat na jejich cloudovém úložišti. A právě to bude důvodem pro nové poplatky. 

WhatsApp do dnešního dne fungoval na systému Android zcela samostatně. V historii chatů jste si mohli nechat tisíce zpráv a obrázků, aniž by se započítávaly do využité paměti na Disku Google. Právě to se má ale brzy změnit – Google to oznámil v příspěvku na blogu.

„Tuto změnu nejprve zaznamenají uživatelé aplikace WhatsApp Beta, a to od prosince 2023. Od začátku příštího roku ji budeme postupně zavádět pro všechny uživatele WhatsAppu na Androidu,“ píše Google. 

Firma v současné době nabízí patnáct gigabajtů dat zdarma, ale jakmile dosáhnete tohoto limitu, budete si muset připlatit. Google tak ve své podstatě srovnává podmínky pro Androidy a „jablíčkáře“ – uživatelům iOS se zálohy na WhatsAppu do limitů využití iCloudu vždy započítávaly.

Pokud se vám za větší úložiště platit nechce, je nejsnazší cestou promazat na svém Google účtu všechny staré soubory, fotografie a videa. Když místo uvolníte, vyhnete se zbytečným poplatkům ve chvíli, kdy začnou platit nové smluvní podmínky. 

Uživatelům by se v chatu mělo zobrazit třicet dní před zahájením platnosti zmíněných novinek oznámení o změnách. V telefonu si lze také nastavit, aby se zálohovaly pouze textové zprávy, a nikoli fotografie a videa, čímž se dá ušetřit velké množství místa.

Aktuální tarify pro Disk Google nabízejí patnáct gigabajtů zdarma. Za sto gigabajtů se platí 59,99 koruny měsíčně, 200 gigabajtů stojí 79,99 koruny a úložiště o objemu dvou terabajtů vyjde na tři stovky za měsíc.