Vylepšená Škoda Octavia: Nový vzhled, lepší bezpečnost a umělá inteligence ChatGPT

Čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu automobilky Škoda se dočkala moderního „faceliftu“. Kromě toho je zase o něco bezpečnější, má vyšší výkon a v hlasové asistence „Lauře“ je nově integrovaná umělá inteligence ChatGPT.

Vylepšená Škoda Octavia: Nový vzhled, lepší bezpečnost a umělá inteligence ChatGPT
Vylepšená Škoda Octavia | Škoda Auto

Mladoboleslavská Škodovka modernizuje liftback a kombi svého nejoblíbenějšího modelu Octavia. S více než sedmi miliony prodanými vozy se jedná s jasným odstupem o nejprodávanější model značky Škoda. Jeho čtvrtá moderní generace nyní dostala upravený vzhled, který zahrnuje přepracovanou masku chladiče a Matrix-LED přední světlomety druhé generace. Změny automobilka slavnostně představila ve středu 14. února.

Zákazníci mají navíc nově k dispozici bohatší standardní výbavu, jako je 10palcový virtuální kokpit mini nebo dvouzónová automatická klimatizace Climatronic.

Škoda Octavia po faceliftu

+21

„Naši zákazníci od modelu Octavia právem očekávají mnoho a tato modernizace posouvá náš nejprodávanější model na vyšší úroveň. Díky inovacím, jako je zcela přepracovaný infotainment systém, nové bezpečnostní systémy, větší využití udržitelných materiálů a výkonnější přední světlomety, ještě lépe vyhoví našim zákazníkům,“ říká předseda představenstva společnosti Škoda Auto Klaus Zellmer: „Jsem přesvědčen, že naše nejnovější Octavia překvapí a potěší všechny cestující a potvrdí svou roli našeho nejoblíbenějšího vozu.“

Auto s umělou inteligencí

A teď k novým prvkům podrobněji. Součástí modernizace je inovovaný vzhled s novým předním a zadním nárazníkem a přepracovanou maskou chladiče. Novinkou jsou také již zmíněné Matrix-LED přední světlomety druhé generace, nová Top LED zadní světla s animovanými ukazateli směru a několik nových designů kol z lehké slitiny.

Kromě nových a udržitelných materiálů použitých na sedadlech, palubní desce a výplních dveří je nyní standardem 10″ virtuální kokpit mini. Známý 10″ virtuální kokpit s více funkcemi, představený při uvedení čtvrté generace modelu Octavia na trh, zůstává v nabídce i nadále. Poprvé je u modelu Octavia na přání k dispozici infotainment s 13″ displejem.

interiér nové přepracované verze vozu Škoda Octavia
Škoda Auto

Do hlasové asistentky Laury bude navíc standardně integrován chatbot ChatGPT založený na umělé inteligenci. Premiéru ve voze Octavia mají také novinky v podobě uloženého parkovacího manévru a parkování na dálku.

Nabídku motorů pak tvoří dva benzinové motory 1,5 TSI, na přání dostupné s mild-hybridní technologií, dva benzinové motory 2,0 TSI se zvýšeným výkonem a dva naftové motory, celkově s výkony od 85 kW (115 k) do 195 kW (265 k).

Kromě toho Škoda Auto dále rozšířila své rozsáhlé portfolio prvků aktivní a pasivní bezpečnosti. Nový systém rozpoznání únavy a pozornosti řidiče nyní využívá širokou škálu informací a parametrů k vyhodnocení chování řidiče. Modernizovaná Octavia nabízí také až 10 airbagů.

 

Novodobá Škoda Octavia je od zahájení výroby v roce 1996 základním modelem největší české automobilky. Její čtyři moderní generace si do dnešního dne získaly na více než 60 světových trzích přes sedm milionů zákazníků.

Automobil si připsal rovněž řadu úspěchů mezi odbornou veřejností. Čtvrtá generace se například stala finalistou ankety Evropské auto roku 2021 a ve stejném roce vyhrála titul Auto roku ve Švýcarsku.