JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Vlastník Zary využil příležitosti a skupuje zlevněné komerční nemovitosti

Jeden z nejbohatších mužů světa Amancio Ortega vrhl značnou část svého devadesátimiliardového jmění do nákupů na utlumeném realitním trhu.

Vlastník Zary využil příležitosti a skupuje zlevněné komerční nemovitosti
Amancio Ortega je podle časopisu Forbes třináctou nejbohatší osobou světa. Jeho soukromé jmění čítá 98 miliard dolarů. | foto Imaxe Press / Shutterstock.com

Jestli jste se někdy zabývali tím, proč nájmy po celém světě rostou tak, že si je nikdo nemůže dovolit, tady je jedna z odpovědí. Amancio Ortega, zakladatel firmy Inditex, jež vlastní módní značky Zara, Massimo Dutti či Bershka, využívá radikálního zlevnění evropských komerčních nemovitostí k masivním nákupům. Je v ideální pozici ve srovnání s investory, kteří si musejí na investice půjčovat – což dnes vyjde poměrně draho. Investoři bez dluhů jsou na koni a málokdo je tak bez dluhů jako Ortega. 

Pontegadea, Ortegova soukromá investiční skupina o hodnotě přes devadesát miliard eur, valem rozšiřuje své nemovitostní porftolio podle poučky „nakupuj, dokud je levně“. Fond, který vlastní podíl ve výši 59 procent ve firmě Inditex, mateřské společnosti módního výrobce Zara, v uplynulém roce oznámil nejméně deset mamutích akvizic v celkové hodnotě 1,1 miliardy eur. Největší podíl mezi těmito investicemi patří komerčním nemovitostem, ačkoli Ortega investoval i do nemovitostí rezidenčních. 

Cenová korekce 

Jeho realitní portfolio se soustřeďuje v západní Evropě a Severní Americe, kde mezi jeho ceněná aktiva patří budovy Adelphi a Devonshire House v Londýně či sídlo společnosti Amazon v Seattlu. Vzhledem k tomu, že Pontegadea dostává bohaté dividendy ze svého podílu v Inditexu a nemusí se zadlužovat, neovlivnily ji vysoké úrokové sazby, které v minulém roce zredukovaly objem transakcí v USA a Evropě o více než polovinu. 

Roberto Cibeira, výkonný ředitel Pontegadey, řekl listu Financial Times, že skupina v posledních měsících zaznamenala „cenovou korekci v Evropě napříč různými aktivy“. „Domníváme se, že vzhledem ke zpřísnění úvěrových podmínek, které snižuje konkurenci pro potenciální akvizice přiměřené velikosti, je pro investory s nízkým zadlužením vhodná doba,“ řekl. Přeloženo do lidského jazyka to znamená, že nemovitosti zlevnily natolik, že by byl hřích je neskupovat. 

Pontegadea podle Cibeiry dostává nabídky aktiv mimo trh, tedy dříve, než se objeví v inzerci pro veřejnost. „Konkrétně jde o oblasti logistiky, maloobchodu, kanceláří a infrastruktury,“ citoval Ortegovu pravou ruku britský deník. 

Od chladíren po Primark 

Podle výzkumné skupiny Sovereign Wealth Fund Institute zaostává Pontegadea – měřeno objemem obhospodařovaných peněz, jak jinak – jen za těmi největšími obdobnými podniky, které vlastní lidé jako Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon), Sergey Brin (Google) či rodina Waltonových (Walmart). 

Jen od počátku letošního roku utratila Pontegadea 113 milionů dolarů za chladírenský sklad v Miami na Floridě a dalších sto milionů eur za distribuční centrum v Nizozemsku, které využívá oděvní řetězec Primark. Díky těmto transakcím se její nemovitostní portfolio v jedenácti zemích světa rozrostlo přibližně na dvacet miliard eur. 

Vlastníci komerčních nemovitostí jsou dnes mnohdy v nezáviděníhodné situaci. Na jedné straně jsou zadlužení, protože koupi nemovitosti financovali z úvěrů. Na druhé straně se jim kvůli zmiňovanému ekonomickému útlumu nedaří generovat dostatečné příjmy. V oblasti komerčních nemovitostí proto dochází k neobvyklé situaci, kdy mnoho věřitelů nabízí zadluženým majitelům stran splácení určitou pružnost. Z nuceného prodeje pod tlakem okolností (a tedy za nízkou cenu) by totiž neprofitovali ani vlastníci, ani věřitelé. Přesto někteří vlastníci raději nižší prodejní cenu přijmou, aby se nevýdělečného břemene zbavili.

Největší propad historie

Celoevropský index cen komerčních nemovitostí společnosti Green Street, který měří vývoj cen komerčních nemovitostí na 25 nejlikvidnějších nemovitostních trzích Evropy, zaznamenal v dubnu meziroční pokles o 21 procent. To je největší propad od roku 2007, kdy firma začala index sestavovat. Pro nezadlužené hráče, jako je Ortega, to byla ideální příležitost k investicím.
Zdroj: Green Street

To je chvíle, kdy do hry vstupují lidé jako Ortega. Globální realitní skupina Savills uvedla, že věřitelé se již přiblížili hranici, po kterou byli ochotni projevit vůči vlastníkům nemovitostí jistou shovívavost. To by mohlo být v průběhu letošního roku katalyzátorem dalších transakcí v tomto sektoru. 

Pontegadea uvedla, že zůstává optimistická, pokud jde o budoucnost kanceláří, které tvoří čtyřicet až padesát procent jejího realitního portfolia. Nesouhlasí s jinak rozšířeným názorem, podle něhož jsou tyto nemovitosti kvůli nárůstu práce z domova špatnou investicí. Dodala, že někteří její stávající nájemci své kancelářské prostory různě upravují, ale nikdo z nich se dosud nesnažil o jejich zmenšení. 

Výdělek od prvního dne 

Jedinými nemovitostmi fondu Pontegadea mimo Evropu a Severní Ameriku jsou dvě maloobchodní budovy v Jižní Koreji. Ortegova firma neinvestuje do developerských projektů, protože ty negenerují přísun hotovosti od samého začátku. Pontegadea by si přitom samozřejmě mohla dovolit takové prodlení ustát; ale už je to tak na světě zařízeno, že majetek počítaný v desítkách miliard eur častěji nahromadí lidé, kteří na věci jako nepřetržitý tok peněz pečlivě dbají. 

Ortega, který začínal v roce 1963 ve španělské Galicii s domácí dílnou na výrobu šatů a županů, je podle časopisu Forbes třináctou nejbohatší osobou světa. Jeho soukromé jmění čítá 98 miliard dolarů. 

Většinu vydělaných peněz Pontegadea reinvestuje. Pouze část směřuje k Ortegovi a jeho nejbližší rodině, včetně Marty Ortegové, jediné dcery z jeho druhého manželství. Od roku 2022 zastává Marta funkci „nevýkonné předsedkyně představenstva“ Inditexu. Časopis Forbes loni odhadl výši jejího majetku zhruba na osmdesát milionů eur. 

V letošním roce má Pontegadea získat přibližně 2,2 miliardy eur na dividendách ze svého podílu v Inditexu. Její ostatní příjmy činí asi 800 až 900 milionů eur. K jejich zdrojům patří výběr nájemného, mimo jiné z elektráren na obnovitelné zdroje energie. Pontegadea soupeří o titul největšího evropského rodinného podniku svého druhu se společností Fedesa, která patří rodině vlastníků italské čokoládovny Ferrero.