Vládní zákaz zvýšil poptávku po HHC, prodejci lákají na velké slevy

Poptávka po produktech s psychoaktivní látkou HHC, jejichž budoucí zákaz dnes schválila vláda, je podle předsedy Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěcha Ulmana aktuálně vyšší než dřív. Prodejci jsou podle něj v panice, protože mají skladem miliony produktů a zavádí proto velké slevy, řekl.

Vládní zákaz zvýšil poptávku po HHC, prodejci lákají na velké slevy
HHC se prodává hlavně ve formě bonbonů či želé | foto Shutterstock.com

Vláda se k regulaci rozhodla po několika desítkách případů, kdy byly děti či mladí lidé po požití cukrovinek s těmi látkami hospitalizovaní. Prodejci žádali zachování možnosti prodávat látky dospělých.

"Opravdu spatřujeme razantně zvýšenou poptávku zákazníků po HHC. Samotní prodejci jsou ve značné panice, protože nevědí, co dělat s miliony naskladněných produktů a zavádí velké slevy, protože se bojí kriminalizace vlastnění daného produktu po vstoupení nařízení v platnost a účinnost," uvedl Ulman.

Přesný termín zatím není jasný, zákaz musí notifikovat Evropská komise. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že zákaz bude platit nejdříve od 1. března. Skončí 1. ledna 2025, odkdy má platit novela zákona o psychoaktivních látkách, řekl ministr.

Podle prodejců není zákaz šťastným řešením. "Výsledkem tohoto kroku bude pouze posun produktů s HHC na černý trh, což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladších 18 let," doplnil Ulman. Za správnou předseda asociace sdružující provozovatele prodejních automatů považuje adekvátně nastavenou regulaci a státní dohled.

"Dlouhodobě podporujeme co nejrychlejší přijetí novely o návykových látkách, která do právního řádu přinese takzvané psychomodulační látky," uvedl. Novela by podle návrhu měla zakázat prodej mladším 18 let a v podobě připomínající potraviny. Provozovatelé, kteří jsou členy ABPA, podle něj už HHC cukrovinky nenabízejí a nemohou je v jejich automatech koupit děti.