Nový návrh „huličského“ zákona. Upravuje samopěstování marihuany a fungování konopných klubů

Podle Pirátů, kteří za návrhem stojí, kriminalizace konopí nefunguje a namístě je benevolentnější přístup. Lidovci jsou naopak proti.

Nový návrh „huličského“ zákona. Upravuje samopěstování marihuany a fungování konopných klubů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Pravidla samopěstování a fungování takzvaných konopných klubů upravuje první verze zákona o regulaci konopí. Vládní návrh normy představil dnes na jednání skupiny expertů, která se problematikou zabývá, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Předloha neobsahuje zavedení regulovaného trhu s konopím, s nímž se původně počítalo. ČTK o tom informovali koaliční Piráti. Představené znění označili za „kompromisní verzi vládního návrhu“. O jeho doplnění chtějí dál jednat. Proti regulování se stavějí lidovci.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiku podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“. Loni koncem dubna vláda schválila plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025. V tomto dokumentu se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím počítá.

„Jasně se ukázalo, že stejně jako prohibice alkoholu v USA v minulém století ani nynější kriminalizující přístup ke konopí nefunguje. Uživatelů neubývá, pouze na potírání stát vynakládá další a další finanční prostředky,“ uvedla poslankyně Pirátů Klára Kocmanová. Dodala, že většina stran se v základních bodech shoduje.

Lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný už dříve řekl, že KDU-ČSL má s návrhy problém. Podle Výborného by po změně přibylo uživatelů a vzrostly by výdaje na léčbu závislostí i na preventivní programy. Vobořil dlouhodobě poukazuje naopak na to, že při důsledné regulaci je možné výrobu, distribuci a prodej kontrolovat. Účinnější je pak i prevence. Opakovaně uvedl, že stát by mohl na daních získat miliardy korun ročně.

Na přípravě normy pracovala od předloňského listopadu skupina expertů. Obrysy zákona představil Vobořil loni na podzim lídrům koaličních stran. Shoda byla na pěstování několika rostlin na omezené ploše bez postihů. Vobořil řekl, že ale připraví celé znění zákona tak, jak by si ho představoval. Pravidla regulovaného prodeje budou „pod čarou“ a o konopných klubech by se ještě měla vést politická debata. „Neházím flintu do žita. Šance tu je,“ míní koordinátor.

Podle dřívějších informací měl návrh nastavit pravidla legálního pěstování, fungování konopných klubů, licencovaný prodej i vývoz a také danění. Stanovit měl omezení, kdo, kde a s jakými povoleními bude moci konopné látky vyrábět a prodávat. V plánu bylo zavedení registrace uživatelů, drobných pěstitelů či konopných spolků. Výdej zboží se měl důsledně evidovat. Vobořil už dříve uvedl, že podobně postupuje třeba Německo, Nizozemsko, Lucembursko či Malta. Piráti chtějí o rozšíření vládního návrhu zákona ještě jednat. Podle nich by měl umožnit alespoň pilotní odzkoušení regulovaného trhu.

Organizace Asociace bezpečného konopí, CzecHemp a Legalizace.cz přípravu zákona vítají. Ve společném prohlášení ocenily chystaný konec trestání za pěstování pro osobní potřebu. Podle nich ale „zásadně chybí“ úprava přísně regulovaného trhu s licencovanými pěstírnami a prodejnami. „Povolení samopěstování i konopných klubů jsou dva velmi důležité kroky správným směrem, nicméně neřeší jeden z hlavních problémů, jenž je důsledkem současného represivního přístupu: obrovské a neustále rostoucí zisky ilegálních producentů a dealerů, kteří představují největší riziko pro mládež, potažmo celou společnost,“ uvedly organizace.