V Německu dnes začal týden stávek v městské a regionální dopravě

Ohlášené stávky ochromí v průběhu nastávajícího týdne provoz městských a regionálních autobusů, tramvají a metra. Protest se týká celého Německa s výjimkou Bavorska.

V Německu dnes začal týden stávek v městské a regionální dopravě
tramvaje v Lipsku; ilustrační foto | Shutterstock.com

V Německu začíná týden stávek v městské hromadné dopravě za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Protesty postupně zasáhnou všechny spolkové země s výjimkou Bavorska. Vrcholem stávkového týdne bude pátek, kdy se k demonstracím připojí klimatické hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost).

Stávky, ke kterým vyzvala odborová organizace Verdi, ochromí provoz městských a regionálních autobusů, tramvají a metra, naopak železnice se akce až na výjimky týkat nebude. Na problémy se ode dneška musí připravit mimo jiné cestující v Berlíně, kde některé společností v metropolitním dopravním svazu BVG plánují od rána do 14:00 zastavit práci hned na úvod týdne. "BVG se snaží výpadky kompenzovat," uvedl svaz na svém webu.

Podobné protesty je nutné po celý týden očekávat i v ostatních německých regionech s výjimkou Bavorska. Za hlavní stávkové dny pak Verdi vyhlásilo čtvrtek a zejména pátek. V Berlíně je stávka plánována na oba dny, začne ve čtvrtek v 03:00 a skončí v pátek ve 14:00.

Verdi vyjednává jménem přibližně 90.000 zaměstnanců z více než 130 městských podniků. Organizace požaduje zkrácení týdenní pracovní doby ze současných až 39 na 35 hodin, vyšší mzdy a prodloužení minimální doby odpočinku mezi jednotlivými směnami na 12 hodin.