Personál Lufthansy stávkuje. Z Frankfurtu se nelétá, omezení se týkají i pražského letiště

Společnost Lufthansa se snaží část cestujících poslat po železnici, jenže komplikuje to dnešní stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn.

Personál Lufthansy stávkuje. Z Frankfurtu se nelétá, omezení se týkají i pražského letiště
letiště ve Frankfurtu nad Mohanem; ilustrační snímek | Shutterstock.com

Kvůli stávce palubního personálu dnes zrušily německé aerolinky Lufthansa na 600 letů z Frankfurtu nad Mohanem. Odřeknuto je podle frankfurtského letiště, které je největším v Německu, také pět letů do Prahy a pět z Prahy. Část cestujících se letecká společnost snaží odbavit po železnici, což ale komplikuje dnešní stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB).

Lufthansa již v pondělí odhadla, že kvůli zrušeným letům a návazným komplikacím se dnes do problémů dostane na 70.000 pasažérů. Ve středu chce palubní personál stávkovat v Mnichově, kde se očekává 400 odřeknutých spojů. To by mohlo dolehnout až na 50.000 cestujících.

Práci dnes zastavili zaměstnanci aerolinek Lufthansa a dceřiné regionální společnosti Cityline. K protestu 19.000 palubních pracovníků vyzval o víkendu odborový svaz Ufo poté, co ve svazovém hlasování stávku podpořilo přes 96 procent hlasujících členů. Cílem odborářů je dosáhnout zvýšení mezd o 15 procent a vyplacení jednorázové prémie 3000 eur (76.000 Kč), která by pracovníkům posloužila jako zmírnění dopadů inflace.

Lufthansa nyní vyjednává o nových mzdových a pracovních podmínkách i s dalšími odborovými svazy. V uplynulém týdnu uspořádal stávku za vyšší mzdy také pozemní personál aerolinek, což vedlo k rozsáhlým rušením letů.