V červnu se otevře pražský Máj. I s kontroverzními plastikami motýlů od Černého

Jde o jednu z ikon českého nakupování z rýsovacích prken slavného ateliéru SIAL. Po dvou letech úprav ale dráždí svou novou podobou, na níž má podíl i sochař David Černý.

V červnu se otevře pražský Máj. I s kontroverzními plastikami motýlů od Černého
Obchodní dům Máj v Praze | Amadeus Real Estate

Dva roky byl pod lešením, teď se konečně odkryje světu. Slavný pražský obchoďák Máj otevře v červnu pro veřejnost. Jeho podoba má být mnohem blíž tomu, jak vypadal v 70. letech, kdy vznikl. Přesto ale provokuje — fasáda má být ozdobena rozměrnými plastikami motýlů s trupy, jaké měly stíhačky Spitfire. Má jít o poctu československým letcům z druhé světové války, jenže ne všem se zamlouvá zásah do čistoty vnějšího skeletu budovy, která si vzala vzor v jednoduchých liniích funkcionalismu.

Náročnou rekonstrukci za zhruba čtyři miliardy provádí Metrostav, budovu vlastní společnost Amadeus Real Estate. Proměněný Máj nabídne kromě prodejen i galerii, zábavní prostor či kavárnu s vyhlídkou. „Na ploše více jak 17 tisíc metrů čtverečních spojí obchody, gastro i zábavní park. Naváže tak na svou dlouholetou tradici obchodního domu a vytvoří prostor pro trávení volného času,“ popisuje své záměry vlastník.

Podle jeho tiskové zprávy mají být motýli křížení stíhačkou na vnějším plášti Máje dílem sochaře Davida Černého. Ten je ostatně umísťováním svých objektů přímo na stavby proslulý, stačí si vzpomenout na mimina „lezoucí“ po Žižkovské věži. Na prostranství u konkurenčního obchoďáku Quadrio už navíc roky rotuje stříbrná hlava Franze Kafky, další z Černého děl ve veřejném prostoru.

Ale například Klub za starou Prahu se jednoznačně staví proti takové výzdobě fasády komerčního objektu. „Rozhodně vítáme nová umělecká díla ve veřejném prostoru a podporujeme jejich vznik na vhodných místech, ve vhodných formách a v nezpochybnitelně hodnotném provedení. To však není v žádném ohledu tento případ. Ten naopak vykazuje všechny známky typického kýče: prvoplánově líbivý motiv motýlů, jejichž rozměrná křídla mají svým pohybem přihlížející fascinovat, a zároveň snaha emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí,“ napsalo sdružení.

Pozoruhodné přitom je, že zatímco oficiální dokumenty majitelů Máje podle ČTK sochaře Černého jako autora plastik zmiňují, samotný umělec pro zpravodajský web Seznam Zprávy autorství popřel.

Na budově jsou nyní dokončeny hrubé stavební práce a řemeslníci pracují na nájemních prodejnách. Vzniká také pasáž s takzvaným křišťálovým nebem a eskalátorová hala. Rekonstruovaný Máj by měl hostit mimo jiné i pobočku populárního amerického řetězce rychlých občerstvení Five Guys, který se podle náznaků na trhu chystá letos vstoupit do Česka. Informace o tom, že by měl být právě v blízkosti Národní třídy, jsou ale dosud pouze neoficiální.

Obchodní dům na rohu Spálené ulice a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílače Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 ho prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou.

S využitím ČTK