Obžaloba, daně a kartičky. Trumpův konec se blíží

Exprezident USA má fakt špatný týden. Jeho podobizna je na blockchainu, jeho daně v novinách a on sám (nejspíš) na cestě před soud.

Obžaloba, daně a kartičky. Trumpův konec se blíží
Donald Trump | foto Evan El-Amin / Shutterstock.com

Sněmovní výbor vyšetřující události ze 6. ledna 2021 v pondělí uzavřel půldruhého roku vyšetřování závěrečným veřejným zasedáním, na kterém jednomyslně odhlasoval postoupení trestních obvinění proti exprezidentu Donaldu Trumpovi a jeho spolupracovníkům ministerstvu spravedlnosti.

V hlasování (poměrem devíti k nule) doporučil výbor ministerstvu, aby Trumpa stíhalo za porušení čtyř zákonů. Měl se podle výboru dopustit spiknutí s cílem podvést Spojené státy, maření oficiálního jednání Kongresu, spiknutí za účelem nepravdivého prohlášení a podněcování povstání.

Co to znamená? Zhruba řečeno, Trump vědomě porušoval zákon, aby se mohl nechat vyhlásit vítězem ve volbě, o níž věděl, že ji prohrál. Během pondělního setkání to o něco komplikovaněji popsal člen výboru, (demokratický) kongresman Jamie Raskin. Konkretizoval každé z obvinění, která výbor doporučuje proti Trumpovi a Johnu Eastmanovi, Trumpovu právníkovi, který protiústavní spiknutí s cílem zvrátit výsledek voleb sestrojil. „U nás nefunguje spravedlnost tak, aby pěšáci šli do vězení a vůdci dostali zelenou,“ citoval Raskina deník The Boston Globe.

Maření jednání Kongresu

Je nezákonné, aby kdokoli korupčně mařil či ovlivňoval jakýkoli oficiální postup vlády Spojených států nebo mu bránil, tvrdí zákon.

Zpráva výboru uvádí, že „prezident Trump se pokoušel zabránit nebo oddálit sčítání zákonných ověřených hlasů volebního sboru z více států. Prezident Trump byl přímo a osobně zapojen do tohoto úsilí a osobně vyvíjel neúnavný tlak na viceprezidenta Pence, když se blížilo společné zasedání 6. ledna. Shrnutí uvádí, že základem pro obvinění Trumpa je plán donutit Mikea Pence, aby zabránil certifikaci voleb před společným zasedáním Kongresu 6. ledna“.

Spiknutí s cílem poškodit Spojené státy

Zpráva cituje Jeffreyho Clarka, právníka v oblasti životního prostředí na ministerstvu spravedlnosti, jehož chtěl Trump jmenovat úřadujícím generálním prokurátorem, coby jednoho z možných spoluspiklenců.

„Důkazy naznačují, že Clark uzavřel dohodu s prezidentem Trumpem, že pokud bude jmenován úřadujícím generálním prokurátorem, pošle státním úředníkům dopis, ve kterém nepravdivě uvede, že ministerstvo spravedlnosti věří, že zákonodárné sbory jednotlivých států mohou samy vybírat nové volitele (kteří by favorizovali Trumpa bez ohledu na výsledek hlasování v jejich státech). 

Na plánu zvrácení výsledků prezidentských voleb se podle výboru podíleli také Trumpův právník John Eastman, bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows a další Trumpovi právníci Rudy Giuliani a Kenneth Chesebro.

Spiknutí s cílem lhát Kongresu

„Obvinění ze spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení činí trestným činem vědomé a úmyslné učinění materiálně nepravdivých prohlášení federální vládě,“ říká zákon. „Důkazy jasně naznačují, že se prezident Trump spikl s ostatními, aby předložil Kongresu seznamy falešných volitelů,“ řekl Raskin. 

Podle zprávy se Trump „osobně účastnil“ plánu, aby Trumpovi volitelé (…) poslali své hlasy Trumpovi i ve státech, kde vyhrál Biden. Shrnutí cituje svědectví Ronny McDanielové, předsedkyně strany. Výboru řekla, že Trump a Eastman právě to požadovali.

Napomáhání povstání

Tento dnes již neobvyklý paragraf platí „na kohokoli, kdo podněcuje, pomáhá nebo se účastní povstání proti Spojeným státům americkým,“ píše výbor.

Raskin řekl, že „každý, kdo podněcuje ostatní, aby se zapojili do povstání, pomáhá jim v tom nebo poskytuje povstalcům podporu, je vinen federálním zločinem“. Podle výboru mluví pro žalobu bývalého prezidenta z tohoto úhlu značné množství důkazů.

Daně

Normální lidskou bytost by z toho rozbolela hlava. Trump však měl ještě další problém: Kongres schválil zveřejnění daňových přiznání jeho firem z posledních osmi let a z posledních šesti let coby soukromé osoby („poslední“ platilo v době, kdy výbor Trumpa vyšetřovat začal, reálně jde o přiznání do roku 2020).

To je věc, jíž se Trump zuby nehty bránil. Jak se zjistilo, měl proč. Vyšlo najevo, že jeho podnikatelské úspěchy z doby, již strávil v prezidentském úřadu (jako by to samo o sobě nestačilo), jsou přinejlepším smíšené. Za šest zdokumentovaných let je Trump v černých číslech pouze dvakrát (viz tabulka).

Trumpovy daně (v dolarech, zdroj: The New York Times)
Rok Hrubý příjem Daňový výměr Daňový kredit Celkově zaplacená daň (po odečtení kreditu)
2020 - 4 795 757 0 0 0
2019 4 380 714 558 780 - 425 335 133 445
2018 24 339 696 9 356 232 - 8 356 766 995 466
2017 - 12 916 948 7 435 857 - 7435 107 750
2016 - 32 409 674 2 234 725 - 2 233 975 750
2015 - 31 756 435 2 127 670 - 1 485 739 641 931

Kartičky na blockchainu

Čím se však zabývá Trump sám? Inu, vydává na sběratelských kartičkách vyobrazení sebe sama jako superhrdiny. Kdo si teď řekne, že se Trump definitivně pomátl, nejspíš nemá pravdu: kartičky mají pouze virtuální podobu a „existují“ na blockchainu, pročež je lidé kupují jako investici. Trump, jehož lidé kartičky navrhovali, získává procenta z každého prodaného kusu. Za několik dnů si tak přišel na 4,5 milionu dolarů. 

Neunikl však svým zvykům: vyšlo najevo, že cenu kartiček nechal uměle vyhnat vzhůru, což je na běžném trhu nezákonné. A navíc k vytvoření grafické podoby kartiček použil kradené fotografie. Trump, jak se patří.

Obliba klesá 

Světlo na konci tunelu však existuje. Po letech, během nichž Trumpovi nesebraly podporu tvrdého jádra příznivců ani ty nejhorší prohřešky, se zdá, že jeho hvězda pohasíná. Stále více republikánů v Kongresu začíná hledat cesty, jak se od něho distancovat. Stejně tak klesá – byť pomalu – i jeho podpora u voličů.