Téměř 40 procent Čechů pracuje z domova. A jde jim to

Evropské srovnání ukazuje, že Češi zvládají práci v době pandemie bez potíží. Na rozdíl od Lotyšů.

Téměř 40 procent Čechů pracuje z domova. A jde jim to
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Čechům práce z domova svědčí. Na home office začalo nově pracovat 38 procent lidí, přičemž pandemie covidu-19 připravila do července podle průzkumu Eurofoundu o práci jen čtyři procenta obyvatel. Z hlediska kvality i množství odvedené práce patří Češi podle analýzy projektu Evropa v datech k nejspokojenějším národům evropské sedmadvacítky. A Česku se zatím vyhnula také nezaměstnanost.

„Nízký pokles zaměstnanosti souvisí jednak s nasazením programu Antivirus, ale také s demografickým vývojem,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Před krizí podle něj zaměstnavatelé často uváděli, že hlavní brzdou expanze výroby je nedostatek pracovní síly. „I nyní je počet volných pracovních pozic vyšší než počet nezaměstnaných. A protože pracovní síla bude i v dalších letech klesat, perspektivní firmy si chtějí své zaměstnance udržet,“ doplnil Navrátil.

Během první vlny pandemie se většině Čechů podařilo udržet práci a podle průzkumu nadace Eurofound jsme byli v tomto ohledu úspěšnější než většina ostatních Evropanů. Zatímco ve Španělsku přišlo podle odpovědí respondentů kvůli koronaviru o práci až 16 procent populace, u nás se po novém zaměstnání musela podle online dotazování shánět pouze čtyři procenta lidí. Stejného výsledku jako Češi dosáhli i pracující na Maltě, Slovensku a v Nizozemsku. Lépe než Češi jsou na tom jen Švédové. „Největší úbytek pracovních hodin zažili Evropané v oborech obchodu, pohostinství a ve stavebnictví, kde odpracovaný čas klesl na méně než polovinu. Naopak nejmenší – ani ne čtvrtinový – pokles čekal zaměstnance veřejného sektoru, zdravotnictví a zemědělce,“ řekl Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

Ačkoli ještě v roce 2018 pracovalo z domova běžně jen zhruba 200 tisíc Čechů, pandemie trend zavádění home officu značně urychlila. Nově začalo z domova pracovat asi 38 procent lidí. Největší změnu zaznamenalo v evropském srovnání Finsko, kde se počet lidí na home officu rozrostl o 61 procent. I když se využívání práce z domova zásadním způsobem rozšířilo, v Česku v první polovině roku stále převládalo docházení k zaměstnavateli. 

Co se týká spokojenosti a pocitu vytíženosti, i ty jsou u Čechů vysoké. Nutno ovšem přiznat, že výzkum se ptal zaměstnanců, a nikoli jejich šéfů. Až 76 procent Čechů pracujících z domu se tedy cítí adekvátně zatíženo. V tomto ohledu jsou před námi jen Rakušané a Finové, jejichž domácí zápřah je ještě o tři procentní body vyšší. Až 22 procent respondentů práce v dubnu dokonce natolik unavovala, že poté nebyli schopni vykonávat domácí práce. V červenci těchto lidí ještě přibylo, a jejich podíl se tak vyšplhal až na 29 procent.