Svatební kapela s Beyoncé, Stingem nebo Rihannou? Připravte si stovky milionů, hvězdy ale sóla pro boháče milují

Budete radši poslouchat coververze, nebo sáhnete přímo po svém oblíbeném umělci? Soukromá vystoupení pro elitu jsou překvapivě častá. A někdy i zdarma.

Svatební kapela s Beyoncé, Stingem nebo Rihannou? Připravte si stovky milionů, hvězdy ale sóla pro boháče milují
Rihanna slavila překvapivý comeback na svatbě indických miliardářů | Shutterstock.com

Na jedné svatbě Beyoncé, na druhé Rihanna. Rodina nejbohatšího Inda Mukeše Ambaniho umí žít. A doslova dělat zázraky – Rihanna totiž před pár dny odzpívala první plnohodnotný koncert po osmileté pauze, a to na předsvatební párty Mukešova syna Ananta. Co ji přesvědčilo? Dost možná oněch sto až dvě stě milionů korun, které měla v přepočtu za vystoupení pro zhruba 1200 vyvolených inkasovat.

„Co si budeme povídat, nic nepřekoná to vzrušení, když vám na svatbě vystoupí světová superstar. Pro ty, kteří si to mohou dovolit, jde o jeden z nejvíc ,cool‘ zážitků, které můžete svým hostům dopřát,“ říká pro Business Insider Alison Laesser-Kecková, která má agenturu pro plánování luxusních svatebních oslav.

Pokud o něčem takovém uvažujete také, nebude špatné zavolat právě Ambanimu. Jeden z desítky nejmajetnějších lidí světa podle žebříčku amerického Forbesu tahá totiž podobná překvapení z kapes. Když se před šesti lety vdávala jeho dcera, uspořádal pro ni vystoupení jiné světové megastar – Beyoncé. A o rok později, to se ženil jeho starší syn, měl na pódiu Chrise Martina z Coldplay a americké elektronické duo The Chainsmokers.

Oficiálně sice neprozradil, kolik za show pro elitní klub svatebčanů zaplatil, pro odhad se ale dá vycházet například z loňského kontroverzního vystoupení Beyoncé v Dubaji, kde za účast na otevření hotelu Atlantis The Royal inkasovala 24 milionů dolarů, tedy přes 550 milionů korun.

Žádný stres a luxusní zacházení

Business Insider pátral po tom, kolik světové hvězdy za podobné kratochvíle pro multimiliardáře obvykle dostanou. Experti na luxusní zážitky se shodují, že jde většinou o nižší až střední sedmimístné částky, samozřejmě v dolarech. Rozsah se liší podle toho, jak daleko se párty odehrává, jak dlouhé má být vystoupení, nebo jestli by se taková Rihanna měla zapojit i do blahopřání novomanželům nebo společného focení.

Beyoncé šlape na paty i Taylor Swift, největší hvězdě současnosti
Shutterstock.com

Může se zdát, že jedni z nejlepších a nejlépe placených umělců světa nemají podobné exhibování pro boháče zapotřebí, jenže ono to má své výhody. Za jeden takový večer kolikrát vydělají víc než za jeden monstrkoncert během turné, navíc odpadá všechen tlak a stres spojený s dlouhou šňůrou. Nemusejí se starat, jestli prodají dostatek lístků, a privátní povaha show jim umožňuje zcela se vyhnout rozhovorům a mediálním povinnostem. Navíc jim proplatí let soukromým tryskáčem, bydlení i pohoštění.

V roce 2005 kývla populární zpěvačka Christina Aguilera na svatební vystoupení pro ruského miliardáře Andreje Melničenka a jeho vyvolenou – srbskou modelku Alexandru Nikolić. Samotná Aguilera měla dostat okolo 40 milionů korun. Na stagi se s ní prý prostřídali Whitney Houston, Julio Iglesias a jeho syn Enrique.

Pro přátele vše

Někdy ale nejde o naplnění kapes. Top světová hudební jména vystupují třeba i z pouhého přátelství. Lana Del Rey se takhle ukázala na předsvatebním večírku Kim Kardashian a rappera Kanyeho Westa, který se konal před deseti lety na zámku ve Versailles. Prvotní odhady sice hovořily o tom, že jí měli vyplatit miliony dolarů, Lana však svůj zasněný vokál rozezněla zdarma.

A mimochodem, na pozdější svatbě zmíněného páru zapěl pro změnu světoznámý italský tenor Andrea Bocelli. Neměl to daleko, obřad se konal ve Florencii.

Sting je stálice, která opakovaně ráda jezdí i do Česka
Shutterstock.com

„Když si to můžete dovolit, proč byste nesáhli přímo po svém oblíbeném umělci, místo abyste poslouchali coververze?“ ptá se Stuart McNeill, jehož firma Knightsbridge Circle umí sehnat kdejakou hvězdu. Pro své klienty už zajistil Eltona Johna i Lady Gaga.

Coververze nechtěl poslouchat ani dnes již zesnulý šéf a zakladatel skupiny PPF Petr Kellner. Firemní vánoční večírek v roce 2011 uspořádal na Hradě, kde mu zahrál britský hitmaker Sting. O pět let později si to zopakoval, tentokrát s Lennym Kravitzem. Vždy to bylo při kulaté oslavě skupiny, jednou dvaceti, podruhé pětadvaceti let.

Ve stejném roce, kdy pro pépéefku zahrál zakladatel slavných The Police a později veleúspěšný sólový zpěvák, se blýskla také Škoda Auto. Na komorním koncertě v Praze pro ni zazpívala Anastacia.