Elvis se vrací. Na koncertním pódiu ho oživí umělá inteligence

Rokenrolová legenda Elvis Presley se na konci roku 2024 vrátí na londýnské jeviště v podobě hologramu v pohlcující show vytvořené s pomocí umělé inteligence. Napsala to agentura AFP s odkazem na pořadatele.

Elvis se vrací. Na koncertním pódiu ho oživí umělá inteligence
Elvis Presley | foto spatuletail / Shutterstock.com

V Evolution předvede „zpěvák“ na pódiu své největší hity jako Suspicious Minds, Jailhouse Rock a Hound Dog v podobě avatara vytvořeného na základě tisíců koncertních videí a snímků natočených v soukromí lidmi blízkými memphiskému hudebníkovi. Pomocí umělé inteligence z nich byla vytvořena „neuvěřitelně autentická verze Elvise“, uvedl Andrew McGuinness, generální ředitel společnosti Layered Reality, která za projektem stojí.

Britská společnost podepsala „mnohamilionovou smlouvu“ s firmou Authentic Brands Group, která spravuje práva na pozůstalost zesnulého rokenrolového krále, aby získala přístup k těmto archivům a uspořádala představení po celém světě.

První představení se uskuteční v listopadu 2024 v britské metropoli, další jsou zatím plánována v Las Vegas, Berlíně a Tokiu.

Ještě před Elvisem připravila společnost Pophouse Entertainment v Londýně show švédské diskotékové skupiny ABBA, v níž kvarteto představovali digitální avataři.

Odkaz Elvise, který byl na vrcholu své slávy mezi padesátými a sedmdesátými lety minulého století, je stále živý. Desítky let po jeho smrti se světová rokenrolová ikona, které by letos bylo 89 let, stala námětem životopisného filmu s názvem Elvis od režiséra Baze Luhrmanna, který měl premiéru v roce 2022. V některých zemích v kinech právě běží film Priscilla o Elvisově stejnojmenné manželce, který natočila Sofia Copollová.