Střely s uranem budou i pro nejlepší ruské tanky smrtící, věří Američané

Dodávka amerických tanků Abrams bude doplněna o munici s ochuzeným uranem, která projde i nejsilnějším pancířem ruských tanků.

Střely s uranem budou i pro nejlepší ruské tanky smrtící, věří Američané
Americký tank Abrams, ilustrační foto | Shutterstock.com

Ani nejmodernější ruské tanky se nevyrovnají nové americké munici, která má pomoci obráncům Ukrajiny ve válce s Ruskem. Společně s dodávkou tanků Abrams mají totiž dorazit i střely s ochuzeným uranem. Anonymně to přiznali představitelé Bidenovy administrativy pro The Wall Street Journal.

Bílý dům už dříve slíbil, že na Ukrajinu pošle 31 kusů hlavních bitevních tanků Abrams, termín dodání se očekává na podzim. Podle úředníků americké vlády neexistují žádné větší překážky, které by bránily poslat munici s ochuzeným uranem společně s obrněnci. Tento vysoce účinný druh tankových střel slíbilo už v březnu dodat také Spojené království společně s tanky Challenger 2.

Hlavní výhoda spočívá v tom, že ochuzený uran má vyšší hustotu než olovo a dokáže prorazit i silné pancéřování nepřátelské vojenské techniky. Používání této munice je ale kontroverzní v tom, že může mít negativní dopady na životní prostředí a na zdraví lidí. „Zdravotní rizika jsou stále předmětem bouřlivých diskusí,“ řekl britský vojenský odborník a novinář David Hambling.

Bývalý plukovník britské armády Hamish de Bretton-Gordon, který v minulosti velel speciálním jednotkám na obranu proti chemickým, biologickým a radiologickým zbraním, pro americký Newsweek zdůraznil, že munice s ochuzeným uranem je nejúčinnější municí pro tanky, která je na trhu k dispozici. „Pokud se jedná o tanky ruské výroby, je neuvěřitelně efektivní,“ uvedl.

Tanky je možné likvidovat na vzdálenost několika kilometrů a střely projdou i nejsilnějším pancířem. Ukázalo se to už na začátku devadesátých let minulého století, kdy tato munice účinně likvidovala tanky T-72 irácké armády během operace Pouštní bouře. Britský odborník doplnil, že použití střel s ochuzeným uranem rozhodně dává z vojenského hlediska smysl. Britská i americká armáda tyto střely používá už několik dekád.

Britské dodávky této kontroverzní munice pro ukrajinské obránce kritizoval ruský diktátor Vladimir Putin, který střely považuje za srovnatelné s nasazením jaderných zbraní. Londýn se bránil argumentem, že tato munice samozřejmě nemá nic společného s jadernými zbraněmi. „Rusko to ví, ale záměrně se snaží dezinformovat,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. 

De Bretton-Gordon dodal, že střely s ochuzeným uranem mohou používat nejen tanky Abrams nebo Challenger, ale rovněž německé tanky Leopard. Podle něj pancéřování ruských tanků není v žádném případě tak silné a kvalitní jako u západních strojů. Západní tanky mají také výhodu v tom, že munice není uskladněna ve věži, což dává posádce větší šance na přežití při nepřátelském útoku.