Spojenci tu jsou

Fialově vládní koalici se otevírají vcelku dobré možnosti začít proměňovat své evropské sliby v činy

Spojenci tu jsou
Pod vedením premiéra Petra Fialy bude Česko ve druhé polovině příštího roku předsedat Radě EU. | foto Michal Čížek, týdeník Hrot

Evropa je rozdělená vedví, ba i víc. Je jasné, že unijní státy budou nyní horko těžko hledat společné odpovědi na důležité výzvy. A někdy je ani nenajdou.

Rozdělení Evropy jsme v této rubrice zřetelně ukázali na mapě evropských vlád před dvěma týdny. Jestliže zastáváte postoj, že čím více Evropy, tím lépe, budete se s tímto faktem jen těžko smiřovat. Pokud si naopak myslíte, že sjednocovací ambice překročily rozumné a žádoucí meze, můžete takovou rozpolcenost považovat za pozitivní. A to nejen kvůli samotnému brzdění ambic, ale i proto, že rozdělená Evropa dává šanci některé věci znovu promyslet. A revidovat.

Vznikající česká vláda chce hrát daleko aktivnější roli v EU. Podle koaliční dohody bude důsledně mapovat dopady různých evropských rozhodnutí a efektivněji argumentovat při jejich tvorbě. Odmítá „rezignovat na energetickou bezpečnost, soběstačnost a nezávislost“. A Green New Deal (GND) sice bere jako příležitost, ale chce zohledňovat jeho dopady. A také prosazovat, aby „jádro získalo status bezemisního zdroje a plyn status přechodného zdroje“.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit