Slibotechna Válek. Rok 2024 ukáže, jestli ministr splní své sliby lékařům

Budou nemocnice v nadcházejícím roce fungovat naplno? A nevzbouří se opět lékaři? Záleží na tom, zda bude ministr zdravotnictví Válek plnit své sliby. Není jich zrovna málo.

Slibotechna Válek. Rok 2024 ukáže, jestli ministr splní své sliby lékařům
České zdravotnictví, ilustrační foto | Shutterstock.com

Chybělo málo a pacientům se rušily termíny plánovaných výkonů v nemocnicích. Spor lékařů s ministrem zdravotnictví o přesčasy a vyšší platy zažehnal na přelomu listopadu a prosince až premiér Petr Fiala. Dodejme, že pár minut před úderem dvanácté.

Ústupky politické reprezentace směrem k bílým plášťům byly nevídané. Vládní politici slibovali věci, které se ještě před pár měsíci jevily jako nereálné. Není divu, že sami doktoři odcházeli od podepsané dohody vcelku překvapeni. 

Velké papírové vítězství

Dosáhli prakticky všeho. Jenže zatím jen na papíře. Řadu slibů premiéra a ministra zdravotnictví lze totiž stále vnímat jako jakési memorandum. Slib o změnách ve vzdělávání? Snad v roce 2024. Změny ve financování zdravotního systému? Ano, také rok 2024. A perspektiva dalších peněz pro doktory? I to má být téma nadcházejícího roku. (Buďme ale spravedliví. To málo, co ministr Válek slíbil změnit už letos, také expresně učinil: například legislativní změny upravující maximální přesčasy proletěly parlamentem jako blesk.)

Fiala i Válek se na sociálních sítích pochválili, jak všechno hezky vyřešili. Oni ale (skoro) vše ve skutečnosti jen odložili. Pokud bychom požadavky lékařů odškrtávali na pomyslném seznamu, zastavili bychom se hned na jeho začátku.

Lékaři už preventivně varují

Vládní politici tak ve výsledku mají jen o něco klidnější konec roku. Vysvětlit pacientům, proč nemocnice ruší plánované zákroky a prohlídky, by byl těžký úkol i pro „Máru“ Prchala, natožpak pro žalostný tiskový tým Petra Fialy. Jenže za pár měsíců bude téma naštvaných lékařů opět na stole. Alespoň pokud budeme vycházet z vyjádření Sekce mladých lékařů České lékařské komory. 

Zakladatelka sekce Monika Hilšerová (jinak též manželka senátora Marka Hilšera) už prostřednictvím médií ministru Válkovi pohrozila, že se zdravotníci mohou v následujících měsících opět začít bouřit – a dodejme, znovu si vzít pacienty jako rukojmí. 

„Bude záležet, jak se k tomu postaví ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny v prvním půlroce. Kdyby byla atmosféra taková, že by lékaři zase cítili, že se nic nemění i přesto, že jim to bylo slíbeno, tak je možné, že začne protest znovu,“ řekla lékařka deníku Právo. 

Ministrův nabitý rok

Ministra Válka tak čeká pořádně nabitý rok. Chce v něm splnit spoustu slibů – kromě systémových změn, k jejichž provedení se zavázal lékařům, si totiž vzpomněl na to, že existuje nějaké programové prohlášení vlády. A na tomto poli se toho také zatím moc „nezoralo“.

V roce 2024 by tak ještě měly být zavedeny nadstandardy ve zdravotnictví a dojít by mělo rovněž na přijetí komerčního zdravotního připojištění. Stále také platí slib, že nebude docházet k rozsáhlým výpadkům léků. Tak uvidíme.