Slávo robot

Vizionář, intrikán, kamarád mafiánů i nepřístupný muž, tím vším je druhý nejbohatší Slovák Jaroslav Haščák, kterého minulý týden zadržela policie

Slávo robot
Jaroslav Haščák | Profimedia.cz

Zatímco osm těžce ozbrojených elitních policistů v kuklách odhánělo před sídlem skupiny Penta v bratislavském Digital Parku netrpělivé novináře, on kráčel uprostřed eskorty klidně a bez známky emocí. „To nevím ani já,“ procedil štíhlý muž přes tmavou roušku v reakci na dotaz jedné novinářky, která se ho přes hradbu policistů ptala, co se děje a z čeho je obviněný.

Slovenského miliardáře Jaroslava Haščáka skoro po 15 letech dohnal přízrak kauzy Gorila, v jejímž rámci je obviněn z korumpování slovenských politiků. Teď to vypadá, že do konce vyšetřování zůstane ve vazbě. Není první a zřejmě ani poslední z velkých jmen, které v posledních měsících doplatilo na nové pořádky ve slovenských bezpečnostních složkách a justici. Ale jde zdaleka o největší rybu, větší už pravděpodobně nepřijde.

„Čekalo se to, možná ne tak rychle. Od loňského roku, kdy se Gorila opět vrátila do éteru, mu přátelé radili, ať odejde, odstěhuje se, stáhne se pryč. On odmítl. Podle něj by tím přiznal vinu, chce bojovat a žít v této zemi,“ popisuje jeden z jeho někdejších blízkých spolupracovníků.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit