Klid na práci. Pentu zatím banky podržely

Česko-slovenská investiční skupina Penta Investments má od minulého týdne svého šéfa a klíčového partnera Jaroslava Haščáka ve vazbě. Banky ale skupině nadále věří.

Klid na práci. Pentu zatím banky podržely
Marek Dospiva | Archiv

Za uplácení politiků hrozí Haščákovi až 20 let vězení. Ačkoliv se druhý nejbohatší Slovák ihned stáhl ze svých byznysových rolí, pro skupinu, do které patří například sázková kancelář Fortuna či síť lékáren Dr. Max, jde o reputační problém jako hrom. Zcela zásadním barometrem dopadu kriminalizace jednoho ze zakladatelů a hlavních akcionářů je tak logicky důvěra financujících bank. 

Ostatně ihned po jeho zadržení nejvyšší manažeři a zbývající akcionáři skupiny v čele s Čechem Markem Dospivou začali ujišťovat své finanční partnery o tom, že na provoz skupiny a její majetek to nebude mít žádný negativní vliv. Banky podle všeho zatím zachovávají klid. Dobrým argumentem jsou velmi solidní výsledky hlavních firem skupiny i nadějné budoucí projekty v oblasti developmentu.

Mnohem důležitější ale bude sledovat, jak se budou peněžní ústavy dívat na nové projekty Penty a jak budou ochotny podílet se na jejich financování. I zde si Penta v posledních dnech prošla prvními testy důvěry úspěšně.

Na Slovensku se jí před několika dny, už po Haščákově zadržení, podařilo dotáhnout financování nové bratislavské nemocnice na Borech. Je symbolické, že právě nemocnice nové generace byla Haščákovým oblíbeným projektem, o kterém velmi často a rád hovořil. Nejmenovaná slovenská banka její výstavbu zafinancuje úvěrem 35 milionů eur, v přepočtu 920 milionů korun.

Podle informací Hrotu jde o Tatra banku, skupina ale její jméno komentovat nechce.  Každopádně první pacienty by zařízení mělo přijímat už v roce 2023. 

Pražská Penta zase tento týden dojednala refinancování úvěru u Komerční banky ve výši 6,5 milionu eur, tedy zhruba 170 milionů korun, který má po sloužit k nákupu pozemku pro výstavbu hotelu v okolí Masarykova nádraží.