První polskou jadernou elektrárnu postaví Američané

Severoamerická společnost Westinghouse udělala další krok k tomu, aby postavila v Polsku tamní první jadernou elektrárnu.

První polskou jadernou elektrárnu postaví Američané
ilustrační foto | Shutterstock.com

Koncem září podepsala spolu se společnostmi Bechtel a Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) smlouvu o inženýrských službách pro jaderné zařízení v lokalitě Lubiatowo-Kopalino v Pomořansku. Westinghouse má přitom zájem rovněž o vybudování dalšího bloku v českých Dukovanech.

„Je to jeden z nejvýznamnějších kroků v dosavadní americko-polské civilní jaderné spolupráci,“ řekl americký velvyslanec v Polsku Mark Brzezinski, podle něhož nejde pouze o komerční podnik. „Doufáme, že podpoříme Polsko, které se stane centrem pro zavádění civilních jaderných technologií. Energetická bezpečnost je národní bezpečnost a bezpečnost Ameriky je vzájemně závislá na bezpečnosti Polska.“

Klíčová smlouva o stavbě první polské jaderné elektrárny, která by měla vyjít na 423 až 468 miliard korun, byla podepsána už při únorové návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. První reaktor by měl být připojen k síti v roce 2033. Polsko má s jádrem, které má nahradit závislost energetiky na uhlí, velké plány. Do roku 2043 chce vybudovat šest jaderných elektráren.

„První polská jaderná elektrárna je historickým projektem, který má zásadní význam pro energetickou bezpečnost země a cíle energetické transformace,“ řekl Craig Albert, prezident a provozní ředitel společnosti Bechtel, největší americké korporace nabízející stavební a inženýrské práce.

V Česku se o výstavbu dalšího bloku v Dukovanech za 160 miliard korun (v cenách roku 2020) utká severoamerický Westinghouse s francouzskou společností EDF a jihokorejská firma KHNP. Energetická společnost ČEZ nyní prodloužila termín pro podání finálních nabídek z původního 2. října na 31. října. Firma tím vyhověla žádosti jednoho ze tří přihlášených zájemců, aniž by ho ale uvedla. Podle neoficiálních informací požádal o odklad právě Westinghouse.