Překvapilo mě, jak moc lidé věří dezinformacím

Je chyba, že se v případě covidu-19 od začátku šlo jen cestou restrikcí, říká pneumolog Milan Sova

Překvapilo mě, jak moc lidé věří dezinformacím
Milan Sova | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Skoro jako před rokem. Infekční a plicní oddělení českých nemocnic jsou opět plná pacientů s covidem-19. Poměrně velkou skupinu hospitalizovaných tvoří nenaočkovaní senioři. „Lůžka u nás opravdu zaplnili převážně lidé, kteří preventivně mohli něco udělat, dokonce jim to bylo všemi různými kanály doporučeno, ale přesto to neudělali,“ podivuje se Milan Sova, přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno. Důvodem jsou prý zejména dezinformace a také neobratná komunikace dosluhující vlády.

Epidemiologická situace v Česku stagnuje. Nemocnice jsou zaplněny podobně jako minulou zimu. Je vámi vedená plicní klinika opět plná pacientů s covidem-19?

V tomto se situace s loňským prosincem trochu liší. Zatímco loni skutečně naprostou většinu pacientů tvořili ti s těžkým průběhem covidu, letos tu máme rovněž hodně pacientů s běžnými pneumoniemi nebo také s chronickou obstrukční plicní nemocí či pneumoonkologickými chorobami. Necovidoví pacienti tedy nezmizeli. Jen se o nich moc nemluví.

Myslíte si, že letos budou Vánoce pro zdravotníky stejně náročným obdobím jako loni?

Pokud se nemocnice nezačnou velmi rychle vyprazdňovat, a zatím to tak nevypadá, budou asi Vánoce pro nás v nemocnicích velmi podobné těm loňským.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit