Hvězdy popu jsou z umělé inteligence zoufalé. Zastavte to, žádají Katy Perry nebo Nicki Minaj

Největší hudební hvězdy současnosti podepsaly otevřený dopis, v němž žádají regulaci umělé inteligence. Nelíbí se jim, že AI čerpá z jejich práce, pracuje s ní, a dokonce imituje jejich umělecké vize. Co na to technologičtí lídři?

Hvězdy popu jsou z umělé inteligence zoufalé. Zastavte to, žádají Katy Perry nebo Nicki Minaj
Mezi podepsanými osobnostmi je i rapperka Nicki Minaj. | Shutterstock.com

Není úplně běžné, aby hudební hvězdy dokázaly táhnout za jeden provaz. Popmusic je vysoce konkurenční prostředí, a tak spolu celebrity často nejsou schopny spolupracovat ani v rámci jednoho vydavatelství, natož napříč hudebním trhem či žánry. Umělá inteligence ale mění svět a nutí lidi reagovat. Skupina dvou set nejvýznamnějších hudebníků světa nyní podepsala otevřený dopis adresovaný technologickým lídrům, v němž žádají regulaci umělé inteligence.

Na listu najdeme pár hudebních béček, ale rovněž velmi populární osobnosti. Podepsány jsou třeba zpěvačky Billie Eilish, Katy Perry, Camila Cabello, Nicki Minaj či Sheryl Crow. Zpěváky reprezentuje například Zayn Malik či Sam Smith. Za skupiny se podepsali například frontmani Imagine Dragons nebo Jonas Brothers.

Umělci připouštějí, že AI má obrovský potenciál, pokud jde o rozvoj lidské kreativity. Varují však před souvisejícím nebezpečím. „Pokud je používána nezodpovědně, umělá inteligence představuje obrovské hrozby pro naši schopnost chránit naše soukromí, naši identitu, naši hudbu a naše živobytí,“ stojí v dopise.

A mají pravdu. Umělá inteligence, schopná generovat obrázky až fotografické kvality, dokáže „ukrást“ tvář známé osobnosti a využít ji v situacích, jaké si přeje uživatel. Kromě neškodných koláží však vznikají i ty, které VIP hvězdy vysloveně poškozují: nejvíce medializované bylo zneužití globálně nejprodávanější zpěvačky současnosti Taylor Swift. Sexuálně explicitní koláže šokovaly Ameriku a donutily reagovat i amerického prezidenta Joe Bidena, jež rovněž varoval před problematickým užíváAI ním AI.

AI ale nezůstává jen u fotorealistických obrázků. Už dokáže generovat i videa, budoucnost by tak mohla spočívat rovněž v absenci herců. Pokud chcete, můžete umělé inteligenci říct, že má vygenerovat hudební klip, v němž bude hlavní hvězdou známá světová popstar. AI ji nejen umístí do uvěřitelného prostředí, ale rovněž imituje její hlas a hudební styl. Fanoušci bez větší fantazie se baví tím, že známé hity nechají přezpívat hlasem jiné hvězdy, prostřednictvím AI. Superhit Baby One More Time od Britney Spears přezpívaný hlasem současným idolem mladých Tate McRae? To je pro AI otázka na pár desítek minut.

AI by už dokázala nahradit populární zpěvačku Britney Spears jak v audio, tak video verzi písně.

„Některé z největších a nejmocnějších společností používají naše práce k trénování modelů umělé inteligence bez povolení. ... Pro mnoho pracujících hudebníků, umělců a textařů, kteří se snaží jen sotva vyjít, by to byla katastrofa,“ píší hvězdy do sídel technologických společností.

Jak píše on-line deník TechCrunch, pro umělce je AI dalším problémem v už tak těžké situaci. Lidé už hudbu kupují (na fyzických nosičích i on-line) jen velmi málo, dominantním kanálem jsou streamovací platformy. Interpreti však za každé přehrání obdrží v podstatě almužnu, reálně ani ne čtvrtinu centu amerického dolaru.

Dříve hudbu a hudebníky poškozovaly nelegální stahování a pirátské servery. Teď může být podobným zabijákem právě AI, která je schopna splnit požadavek typu: vygeneruj píseň, kterou zpívají Jonas Brothers. Ve stylu jako Jonas Brothers. Ale bez jejich jakéhokoli přispění.

„Tento útok na lidskou kreativitu musí být zastaven. (…) Musíme zabránit dravému užívání umělé inteligence ke krádeži hlasů a podob profesionálních umělců, porušování práv tvůrců a ničení hudebního prostředí,“ píší umělci.

Již dříve podobnou výzvu adresovali technologickým firmám významní spisovatelé. Technologické firmy  stojící za AI generativními modely ale zatím na volání po regulaci nereagovaly. Román ve stylu Dana Browna si tak může vygenerovat každý, kdo se s AI naučí trochu pracovat. Problém je, že takové jednání poškodí obrovské množství lidí – přičemž sám respektovaný autor Šifry mistra Leonarda je jen tím nejviditelnějším poškozeným.