Pěstování léků ve vesmíru: jak pomůže nulová gravitace v boji proti chorobám?

Odstranění gravitace nám umožňuje vytvářet léky, které byste jinak na Zemi vyvinout nemohli, říká šéf společnosti, která se vesmírnou medicínou zabývá.

Pěstování léků ve vesmíru: jak pomůže nulová gravitace v boji proti chorobám?
Vývoj léků ve vesmíru | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Ritonavir je lék, který se používá k boji proti HIV nebo hepatitidě typu C. Teď se navíc může chlubit tím, že se dokáže vyvíjet i v mikrogravitačním prostředí na samé hranici vesmíru. K čemu je to dobré? Vědci věří, že tamní specifické podmínky s jiným vztlakem, sedimentací či fázovou separací mají potenciál vyrábět vysoce kvalitní léky s dokonalejší krystalickou strukturou a tím pádem delší životností a mnohem vyšší účinností.

Není to tak dávno, co na Zemi přistála kapsle z mise W-1. Stojí za ní kalifornská společnost Varda Space Industries, v níž se angažují někdejší zaměstnanci SpaceX vesmírného vizionáře Elona Muska a movití investoři ze Silicon Valley. Cílem firmy je právě vývoj léčiv a dalších produktů ve vesmíru, k čemuž využívá speciálních návratových pouzder (nebo kapslí).

„Vyrábíme léčiva ve vesmíru. Odstranění gravitace nám umožňuje vytvářet léky, které byste jinak na Zemi vyvinout nemohli,“ vysvětluje Will Bruey, šéf společnosti Varga. A dodává: „Gravitace je jakýsi parametr. Pokud na troubu přidáte ovladač teploty, vytvoříte celý svět nových receptů a nových jídel, která lze připravit. No a když můžete změnit gravitaci, můžete také změnit chemický proces pro tvorbu léčiv.“

Kapsle W-1 odstartovala v červnu 2023 na vrcholu rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Následujících osm měsíců strávila na nízké oběžné dráze propojená s modulem, který jí poskytoval energii, pohon a navigaci. Mezitím vyvinula lék známý jako Ritonavir.

„Nádobky s Ritonavirem budou odeslány našim spolupracovníkům ze společnosti Improved Pharma k přezkoumání. Navíc všechna data, která kapsle nasbírala během svého letu, sdílíme s letectvem USA i NASA,“ doplnila Varda Space Industries.

Letos v létě se navíc uskuteční druhý let stejné společnosti. Uvidíme, kam její výzkum léčiv v mikrogravitaci povede a co bude znamenat pro pacienty po celém světě.