Nedotknutelní nadlidé? Proč OLAF nemůže vyšetřovat europoslance

Protipodvodní úřad Evropské unie OLAF obnovil tlak na europoslance, aby mu povolili podvody skutečně vyšetřovat.

Nedotknutelní nadlidé? Proč OLAF nemůže vyšetřovat europoslance
Ville Itälä | Profimedia.cz

Dosud smí pátrat všude možně, jen ne tam, kde k podvodům skutečně docházet může nejlépe, to jest na půdě Evropského parlamentu.

Šéf úřadu (a sám někdejší europoslanec), Fin Ville Itälä, dlouhodobě lobbuje proti tomu, aby imunita zákonodárců EU měla nad pravomocemi OLAF navrch. Minulé úterý jeho úřad zopakoval žádost o plný přístup do prostor EP včetně kanceláří poslanců poté, co mu ji zákonodárci schválili jen s podstatným omezením. Jakým? Kdo by to řekl – europoslanci potvrdili, že OLAF nesmí do jejich vlastních kanceláří.

Navzdory tomu loni úřad otevřel šestnáct případů vyšetřování podvodného jednání zaměstnanců a poslanců, uvádí jeho výroční zpráva. Jedna z kauz se týkala podvodu ve výši 275 tisíc eur, přičemž nejmenovaní parlamentní asistenti dostávali platy a kompenzace výdajů „v souvislosti s misemi, které nevykonali nebo které neměly žádné odborné odůvodnění“, uvádí zpráva. OLAF doporučil parlamentu, aby požadoval vrácení celé částky. 

Kromě toho navrhl potrestat dotyčného poslance za to, že „nemonitoroval nebo nevěnoval náležitou péči způsobu, jakým byl rozpočet úřadu použit k financování misí jeho asistentů“.

Z toho je vidět, jak eurospeak za národními jazyky zoufale zaostává. Česky se ono nemonitorování a neprovedení řekne prostě „odklonit“, případně „čerpat“ (podle vzoru „všeci kradnú, jenom já čerpám“). Akt je podobný, ale výraz k jeho popisu použitý je podstatně ekonomičtější. Evropa se má pořád co učit.