Objev z hlubin. Vědci našli u pobřeží Kostariky čtyři nové druhy chobotnic

Jedna z chobotnic se evolučně vyvinula tak, že pro kladení svých vajíček využívá teplo hydrotermálních pramenů na mořském dně.

Objev z hlubin. Vědci našli u pobřeží Kostariky čtyři nové druhy chobotnic
Nově objevený druh chobotnice s anglickým jménem Dorado Octopus | ffoto Schmidt Ocean Institute

Mezinárodní tým vědců objevil u tichomořského pobřeží Kostariky čtyři nové druhy chobotnic. Mořským biologům se to podařilo během dvou loňských expedic na lodi R/V Falkor, která patří soukromé neziskové nadaci Schmidt Ocean Institut.

Poprvé tým – vedený Beth Orcuttovou z americké Bigelowovy laboratoře a Jorge Cortésem z Kostarické univerzity – narazil na nové druhy hlavonožců v červnu minulého roku, když zkoumal podmořské hory u kostarického pobřeží. Kromě jiného tehdy objevil dvě „školky“ chobotnic žijící u hydrotermálních pramenů.

V prosinci 2023 se vědci na místo vrátili a potvrdili, že chobotnice jsou celoročně aktivní. Pozorovali také několik nových druhů mimo hydrotermální prameny. Narazili rovněž na vajíčka, ze kterých se líhly malé chobotničky.

Celkem vědci v moři sesbírali na 310 vzorků. Nejdůležitějším výsledkem obou expedic je však objev minimálně čtyř nových druhů chobotnic, a to na rozloze pouhé stovky čtverečných mil (zhruba 259 kilometrů čtverečních).

Chobotnice vědci pozorovali u výběžku skály nazvaného El Dorado Hill. Jeden z nových druhů chobotnice (patří k rodu Muusoctopus) proto dostal anglické jméno „Dorado Octopus“. Zmíněný druh je pozoruhodný tím, že pro kladení svých vajíček využívá teplo hydrotermálních pramenů na mořském dně.

Příbuznou, ovšem druhově odlišnou, hlubokomořskou chobotnici pozorovali biologové už před pěti lety u pobřeží Kalifornie. Nově objevený kostarický druh podpořil předpoklady vědců, že se rod chobotnic Muusoctopus evolučně vyvinul k tomu, aby svá vajíčka kladl v blízkosti teplých pramenů na mořském dně.

Při pozorování chobotnic ve volném moři vědci zjistili, že hlavonožci často zaujímají pozici, při které se jejich chapadla svíjejí s přísavkami obrácenými ven. Domnívají se, že se jedná o obrannou pozici, kterou chobotnice reagují na hrozící nebezpečí.

„Vliv expedic R/V Falkor na pochopení hlubokomořských oblastí Tichého oceánu u pobřeží Kostariky bude mít trvalou platnost,“ poznamenal jeden z šéfů výzkumu Cortés s tím, že by to mohlo přispět k ochraně přírodního bohatství země: „Doufám, že expedice poslouží jako inspirace pro další generace. Potřebujeme více mezinárodní spolupráce, abychom prohloubili znalosti o našem hlubokomořském dědictví.“