Nadstandardy ve zdravotnictví jsou zpátky

Lepší kloub nebo oční čočka? Vláda chce opět zlegalizovat větší finanční spoluúčast pacientů. Tentokrát cestou připojištění.

Nadstandardy ve zdravotnictví jsou zpátky
ilustrační foto | Shutterstock.com

Nová vláda se chystá razantně přebudovat zdravotní systém Česka. Chce změnit dosavadní rovnostářský přístup ke zdravotní péči. Ti, kteří se připojistí, budou mít přístup k lepším zdravotnickým pomůckám nebo důkladnějším vyšetřením. Plán vlády schvalují zdravotní pojišťovny i některé pacientské organizace. Proti se staví zejména opoziční parlamentní strany.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení přislíbila, že zahájí diskusi o potřebě a vhodnosti cenové konkurence zdravotních pojišťoven. Zavede také možnost dobrovolného doplňkového připojištění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ještě do konce tohoto roku představit komplexní zákon, který by stanovil, co je standardní péče a jaké úkony a pomůcky by si člověk mohl připojistit. 

„Cílem je, abychom občanům nabídli alternativu. Každý občan si bude moci zvolit připojištění, které mu umožní čerpat benefity nad rámec základního zdravotního pojištění. To, co dnes hradí pacientům pojišťovny, bude i nadále hrazeno ze zdravotního pojištění. Otevřeme ale možnost lidem, kteří si přejí investovat transparentně a legálně do svého zdraví,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Dodal, že detaily ještě ujasněny nejsou. Nyní je ministerstvo zaměstnáno covidem-19 a šířící se variantou omikron. Jakmile bude situace klidnější, tento zákon je prý jednou z priorit.

Jasno údajně není ani v tom, zda připojištění budou moci nabízet všechny komerční pojišťovny, nebo jen ty zdravotní zřízené podle zákona o zdravotních pojišťovnách, tedy současných sedm institucí. Podle Romana Krause, předsedy senátního zdravotního výboru, se vláda chce inspirovat v Nizozemsku. Tam připojištění vedlo k úspoře vládních výdajů na veřejné zdravotnictví a větší transparentnosti vynaložených prostředků pojištěnců.

Proti se zatím staví opoziční parlamentní strany, tedy SPD a ANO. „Trváme na tom, že občané musí v rámci veřejného zdravotního pojištění dostat tu nejlepší možnou péči, která je dostupná v daném místě a čase,“ řekl Hrotu Tomio Okamura, předseda hnutí. Jako „naprosto nevhodný“ nápad připojištění okomentoval Julius Špičák, poslanec a stínový ministr zdravotnictví za ANO. Hnutí Andreje Babiše přitom v minulosti nad zdravotním připojištěním taktéž přemýšlelo. Nakonec ale záměr odpískalo.

Co by se mělo dát připojistit? Co na zásadní novinku říkají pacientské organizace? A neshodí zákon Ústavní soud, jako se stalo již v roce 2013? Čtěte ve velkém tématu v novém vydání týdeníku Hrot, které vychází 7. února.