Máme závidět Polákům? Tamní senioři se asi nedočkají slíbené valorizace penzí

Díky zmrazení cen energií a nulové DPH na potraviny růst inflace v Polsku dočasně zpomalí. Polští senioři kvůli tomu možná nedosáhnou na valorizaci důchodů. 

Máme závidět Polákům? Tamní senioři se asi nedočkají slíbené valorizace penzí
ilustrační foto | Shutterstock.com

Jedním z prvních projektů nové polské vlády Donalda Tuska má být návrh zákona, který zavede mimořádnou valorizaci důchodů. Přestože to nejprve vypadalo, že nová pravidla by mohla být v platnosti už napřesrok, polští senioři, kteří vyhlíželi rok 2024 s nadějí, mohou být zklamaní. Podle polského serveru Fakt.pl se totiž stále častěji objevují signály, že navzdory novému zákonu k druhé valorizaci penzí na podzim nedojde.

Tusk 19. prosince na tiskové konferenci uvedl, že se jeho nové vládě podařilo najít ve státním rozpočtu peníze na financování slibovaných přídavků na děti a navýšení platů učitelů o třicet procent a ostatních státních zaměstnanců o dvacet procent. Důchodcům by měly být vyplaceny třinácté a čtrnácté penze a v případě, že inflace během prvních šesti měsíců roku přesáhne pět procent, by se měli dočkat také mimořádné podzimní valorizace penzí.

Jaká bude inflace?

Jenže právě tato podmínka může polské seniory o podzimní zvýšení důchodů nakonec připravit. Všechny ekonomické ukazatele totiž nasvědčují tomu, že růst inflace v Polsku během příštího roku zpomalí. Upozorňují na to například ekonomové z banky Santander: „Očekáváme, že inflace v prvním čtvrtletí roku 2024 klesne díky rozhodnutí vlády zmrazit ceny energií a také díky nulové DPH na potraviny. V březnu by meziročně mohla dosáhnout tří procent.“

Polský prezident Andrzej Duda právě podepsal zákon, který zmrazil ceny elektřiny, plynu a tepla na prvních šest měsíců následujícího roku. Ministerstvo financí zároveň už dříve (za vlády Mateusze Morawieckého) rozhodlo zachovat nulovou sazbu DPH na potraviny. Ta má platit pouze během prvních tří měsíců nového roku.

Na druhou valorizaci nemusí dojít

Co to znamená? I když nová polská vláda prosadí zákon o mimořádné valorizaci penzí, inflace, která se počítá meziročně (cenová hladina z minulých let nehraje ve výpočtu roli), nebude nejspíš tak vysoká, aby k valorizaci mohlo dojít.

Fakt ovšem upozorňuje na skutečnost, že zatímco ekonomové předpokládají v první polovině roku velmi výrazné zpomalení inflace, ve druhé polovině roku mohou ceny růst rychleji než teď, a to až sedmiprocentním tempem. Pro srovnání, listopadová inflace v Polsku činila 6,6 procenta.

Pokud se tento scénář naplní, bude to znamenat, že se seniorům v březnu zvýší penze o 12,3 procenta a ve druhé polovině roku, kdy padnou cenové stropy a ceny porostou, už bude na spuštění druhé valorizace pozdě. Vláda tak bude moci seniorům pomoci už jen prostřednictvím výplaty třináctého a čtrnáctého důchodu.