Majitelé zkrachovalé Bohemia Energy, manželé Písaříkovi, prohráli u soudu klíčový spor

Manželům Písaříkovým nevyšla jedna z důležitých strategií ve sporu s Tomášem Bártou. Dlouholetá právní válka o podíl v Bohemia Energy teď může dostat nový spád. 

Majitelé zkrachovalé Bohemia Energy, manželé Písaříkovi, prohráli u soudu klíčový spor
Jiří Písařík | foto Tomáš Novák týdeník HROT

V dlouholetých sporech manželů Písaříkových, majitelů Bohemia Energy, s někdejším spolupracovníkem a majitelem obchodní skupiny EMTC Tomášem Bártou došlo v polovině května k významnému milníku. Vrchní soud po několika odkladech a řadě obstrukcí ze strany manželů pravomocně shodil ze stolu jejich snahu zpochybnit převod desetinového podílu v Bohemia Energy na Bártu. 

Připomeňme, že Bárta si měl podíl v kdysi bohaté a úspěšné společnosti zasloužit splněním určitých obchodních cílů. Písaříkovi jeho nárok ale mnoho let odmítají. V minulosti však Hana Písaříková podíl na Bártu přece jen převedla, tento převod nicméně následně napadl její manžel Jiří s tím, že k němu nedal souhlas. Vlastnictví firmy bylo totiž ve společném jmění manželů. 

A právě v poněkud pikantním sporu, ve kterém Jiří Písařík žaluje mimo jiné i svoji ženu Hanu, teď Vrchní soud v Praze žalobu zhruba po osmi letech shodil ze stolu. Žalobu shledal nedůvodnou a převod podílu tím potvrdil. Teď se ještě čeká na vyhotovení písemného odůvodnění. 

Bárta ale před lety sám zkrachoval a ve sporech s Bohemia Energy místo něj vystupuje jeho insolvenční správce Jaroslav Brož a v pozadí také Bártovi hlavní věřitelé v čele se svérázným vymahačem pohledávek Petrem Bujnochem, majitelem skupiny Credit One. 

Pro ně jde bezesporu o důležité vítězství. „Rozhodnutí vrchního soudu vítám, neboť soud dal jasně najevo, že nelze vyhovět snahám manželů Písaříkových nedostát smlouvě, kterou s panem Tomášem Bártou uzavřeli,“ uvedl insolvenční správce Jaroslav Brož. Toto pravomocné rozhodnutí by tak mělo rozhýbat další linie právních bitev, které čekají právě na vypořádání tohoto pilotního sporu.

Advokát Petr Sprinz z kanceláře Allen & Overy, který u soudu nyní zastupuje Jiřího Písaříka, je ale zatím opatrný. „Rozhodnutí vrchního soudu je výsledkem jednoho řízení z řady desítek sporů, které se vedou s insolvenčním správcem Tomáše Bárty. Výrok respektujeme, počkáme na zaslání odůvodnění a zvážíme další procesní postup, včetně podání mimořádného opravného prostředku,“ uvedl advokát. Ve hře je tak dovolání k Nejvyššímu soudu, to by už ale nemuselo mít odkladný účinek na paralelní řízení.