Logika pánských záchodků: Apple a Microsoft se předhánějí, kdo je větší

Microsoft ke konci minulého týdne nakrátko předstihl Apple. Stal se podle tržní kapitalizace největší společností na světě – na chvíli.

Logika pánských záchodků: Apple a Microsoft se předhánějí, kdo je větší
Apple versus Microsoft | Shutterstock.com

„Pondělí – vyhnali jsme fašisty z údolí. Úterý – fašisti se vrátili a vyhnali nás z údolí. Středa – zformovali jsme se a vyhnali jsme fašisty z údolí. Čtvrtek – fašisté se zformovali a vyhnali nás z údolí. Pátek – hajný se naštval a vyhnal nás všechny,“ znevažoval neuctivě starý vtip hrdinství partyzánského boje během Slovenského národního povstání na sklonku druhé světové války.

Zhruba podobně se čte zpravodajství o tom, jak Microsoft a Apple, dva obři technologické scény, soupeří v nesmyslné soutěži o největší firmu světa podle tržní kapitalizace, tedy teoretického čísla, jež vznikne součtem hodnoty všech akcií.

Akcie softwarové společnosti Microsoft v úvodu čtvrtečního obchodování vzrostly přibližně o procento. To vyzdvihlo tržní hodnotu firmy na 2,87 bilionu dolarů, tedy těsně nad výrobce iPhonů, firmu Apple, jejíž akcie naopak téměř o procento klesly.

 

V poledne se Apple na newyorské burze vrátil na první místo, zatímco celý trh klesal. Náskok si Apple udržel i v závěru obchodování, když jeho kapitalizace činila 2,89 bilionu dolarů oproti 2,86 bilionu dolarů společnosti Microsoft. Do konce týdne se Microsoft zase na Apple dotáhl, a tak v pondělí ráno středoevropského času měly obě firmy zhruba stejnou tržní kapitalizaci 2,89 bilionu dolarů.

Rozmach umělé inteligence přinesl do desetiletí trvajícího soupeření mezi oběma velkými technologickými skupinami nový impulz. Nadšení investorů z nové vlny generativní AI zatopilo pod kotlem Microsoftu, jenž stojí za firmou OpenAI, která je výrobcem populárního uměle inteligentního chatbota ChatGPT.

Applu se nadšení pro AI z velké části vyhnulo. Naopak Microsoft je (kromě zmíněné podpory OpenAI) poskytovatelem cloudového hostingu a také průkopníkem v nasazování chatbotů s AI ve svých produktech pro vyhledávání. Že to ne vždycky úplně vychází, je druhá věc.

Současně se na ceně akcií společnosti Apple v prvních dnech roku 2024 podepsaly obavy ze slabších prodejů iPhonů, zejména v Číně. To přimělo mnoho burzovních analytiků z Wall Street, aby firmě snížili hodnocení.

Apple a Microsoft jsou soupeři již od osmdesátých let. Tehdy společnost Steveů Jobse a Wozniaka obvinila šéfa Microsoftu Billa Gatese, že jí ukradl design uživatelského rozhraní (a přetvořil jej do nejranějších verzí Windows), s nímž jako první přišly počítače Macintosh od Applu. (A skutečně – máloco evokuje dobu temna tak tísnivě jako vzpomínka na výrazy Volkov Commander či Norton Commander, jež označovaly děsuplný labyrint, jímž jste tehdy mohli svůj počítač ovládat; jestli Gates Windows ukradl, budiž mu za to věčná chvála.)

Počátkem devadesátých let minulého století však Apple žalobu proti designu systému Windows prohrál. Uvolnil tak Microsoftu cestu k ovládnutí trhu s osobními počítači na celá desetiletí.

Díky úspěchu iPhonu však tržní hodnota společnosti Apple v roce 2010 Microsoft zase předstihla a tuto pozici si firma udržela po několik let, kdy se systém Windows potýkal s přechodem na mobilní přístroje.

V letech 2020 a 2021 se Microsoft během pandemie covidu-19 nakrátko vyšvihl nad Apple, protože díky své síle v oblasti cloud computingu – během období náhle všudypřítomné práce na dálku – jeho byznys posílil. Naopak výrobu iPhonů narušovalo uzavření továren a problémy s dodavatelským řetězcem. Apple však brzy poté získal první místo zpět.

Zatímco jeho odvěký rival se soustřeďuje na umělou inteligenci, Apple doufá, že uvedení jeho nových brýlí pro rozšířenou realitu Vision Pro (je plánováno na únor) zahájí novou éru „prostorových počítačů“, které se opírají o bohatou 3D grafiku.

Nástup AI naopak Apple zaspal. Navzdory náznakům, že i on vyvíjí pro své přístroje stejný druh velkých jazykových modelů, které pohánějí nejnovější chatboty s umělou inteligencí, obrovský úspěch ChatGPT hraje výrazně do karet Microsoftu.

Umělá inteligence tak řádně zahýbala pořadím v žebříčcích největších firem světa. Nejvyšším příčkám se například přiblížil výrobce čipů pro AI (a grafické karty), společnost Nvidia, jejíž akcie letos vzrostly zhruba o jedenáct procent. Nvidia se tak dostala na dostřel tržní kapitalizace společnosti Amazon ve výši 1,6 bilionu dolarů.

Jen ten hajný pořád nikde.