Krvavá ruská ropa. Indie kazí sankce Západu

Úplně odstřihnout Kreml od penězovodů, aby nemohl pokračovat ve válce, se zatím nedaří. Indie začala nakupovat ruskou levnější ropu a mění zavedené pořádky na trhu s energiemi.

Krvavá ruská ropa. Indie kazí sankce Západu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Indie spotřebovává po Číně a Spojených státech nejvíce energie na světě. Zatímco Washington se rozhodl zakázat dovoz ropy i plynu z Ruska a Peking lavíruje mezi Západem a Východem, stále lidnatější Indie využila příležitosti. Nakupuje za dobré ceny ruskou ropu, o kterou je mezi obchodníky kvůli sankcím za útok na Ukrajinu menší zájem. Sleva se odhaduje na 25 až 30 dolarů za barel. 

Vývoz ropy do hinduistické regionální velmoci se během první poloviny března, kdy umírá stále více civilistů v ukrajinských městech, zvýšil na 360 milionů barelů ropy denně a znamená to zásadní změnu pro globální energetické toky, upozornil britský deník The Financial Times. Oproti průměru za celý loňský rok to je čtyřnásobný nárůst.

Tankery s ruskou ropou, které nemohou najít kupce v Evropě (zejména kvůli protiruskému veřejnému mínění), mají úspěch u indických firem, vysvětlil analytik Alex Booth ze společnosti Kpler, jež monitoruje globální energetický trh. Indie před válkou na Ukrajině nakupovala směs kazašské a ruské ropy, dodal. Nárůst nákupů ropy z Ruska probíhá fakticky v tichosti, bez oficiálního oznámení vlády v Novém Dillí. 

Bílý dům ústy mluvčí Jen Psakiové už varoval Indii, že bude „na špatné straně historie“, pokud bude nakupovat ropu od Vladimira Putina. Dosud ruská ropa představovala jen pět procent z importu, většina pochází ze států v okolí Perského zálivu. 

Slevy mění poměry

Vysoké přepravní náklady ropu z indického trhu vylučovaly, to se ale nyní kvůli výhodným slevám z ruské strany mění, potvrdil analytik z bombajské Ambit Capital Vivekanand Subbaraman. Náklady na dopravu ropy ze severu Ruska do Indie jsou totiž „jen“ tři až čtyři dolary za barel, upozornil Lars Barstad, šéf společnosti Frontline provozující tankerovou dopravu. 

Tím, že je Indie na dovozu ropy závislá z 85 procent, nižší cena ropy z Uralu je zásadní pro rozvoj ekonomiky. Cena komodity je politicky citlivou záležitostí, připomenul indický ministr pro ropu a zemní plyn Hardíp Singh Puri. Dodal, že ceny ropy ve více než miliardové zemi stouply méně než na Západě, zatím jen o pět procent.

Rovněž ruský vicepremiér Alexandr Novak připustil, že Rusko má zájem o indické investice do ropného a plynárenského sektoru v době odchodu západních firem. Navíc se zvažuje, že by obchodní výměna mezi zeměmi probíhala přímo na bázi směnného mechanismu rubl–rupie, aby se obešly západní sankce omezující ruský finanční sektor.

Připomíná se sbližování režimu Putina a indického premiéra Naréndry Módího, ke kterému v posledních letech dochází. Indie nakupuje z Ruska stále více zbraní. Naposledy navštívil Putin Indii loni v prosinci, šlo o jednu z mála zahraničních cest během pandemie. Dillí se zase zdrželo hlasování v OSN proti ruské agresi.

Obchod s Ruskem pokračuje

V kontextu obcházení západních sankcí se upozorňuje i na problematickou roli bývalého britského konzervativního ministra Alana Duncana, který varoval před příliš tvrdými sankcemi pro Rusko. Přitom pracuje pro obchodníka s ropou Vitol, jenž se podílí na obří investici do těžby ropy a plynu v ruské arktické oblasti. Zákaz dovozu ropy a plynu z Ruska může podle Duncana znamenat pro ostrovy ekonomický kolaps.

Jedni z největších obchodníků s ropou – nizozemská společnost Vitol a singapurská Trafigura – mají podíly ve firmě Vostok Oil, což je největší ruský těžařský projekt od pádu Sovětského svazu. Má využívat šest miliard tun ropných rezerv v Arktidě. Projekt počítá s uvolněním zamrzlých námořních tras podél ruského pobřeží až do Asie. Tím by se v dlouhodobějším horizontu mohly výrazněji obcházet sankce Západu. Vostok Oil počítá s investicemi ve výši 143 miliard dolarů a hlavní podíl má držet ruská státní firma Rosněfť, kterou řídí sankcionovaný oligarcha Igor Sečin. 

Protiruské sankce zatím nezakazují obchodovat s ruskou ropou, ale největší energetické firmy už závislost na Moskvě omezují. Společnost Shell koupila na začátku měsíce levnou ruskou ropu, později se omluvila a slíbila, že s touto praxí přestane. Vitol podle Mezinárodní energetické agentury nicméně s ruskou ropou obchoduje dál. Společnost si najala velké tankery, jež mají ropu z Evropy dostat do Číny. Od Vitolu nakupuje uralskou ropu také indická státní společnost Indian Oil Corporation.