Temu nezákonně prodává výrobky z nucených prací, tvrdí experti

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Celý článek
0

AI bude brzy chytřejší než celé lidstvo. Bez regulace nás ale čeká dystopická budoucnost, varuje šéf Apertia Tech

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Celý článek
0

Hyundai pozastavil reklamu na Muskově síti X. Vadí mu antisemitský a nacistický obsah

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

Celý článek
0

Ruské zbrojovky ztrácejí renomé i trhy. A západní konkurence nespí

Ruský zbrojní průmysl má kvůli vyčerpávající válce a západním sankcím problémy. Využít se toho snaží západní zbrojařské mocnosti, které chtějí dosavadní „ruské“ trhy obsadit. Například v Indii, která dovážela nejvíce ruských zbraní, už čile operuje Francie.

Ruské zbrojovky ztrácejí renomé i trhy. A západní konkurence nespí
Ruský letoun Suchoj Su-30 v indickém letectvu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Francouzský prezident Emmanuel Macron hodlá využít ekonomické i geopolitické slabosti vůdce Kremlu Vladimira Putina a nahradit v Indii, která co nevidět předhoní v počtu obyvatel Čínu, ruské dodávky zbraní těmi francouzskými.

Chce tím vzkřísit obranný průmysl země galského kohouta a zároveň posílit geopolitickou pozici státu v celém indo-pacifickém regionu. Rusko je po devíti měsících bojů na Ukrajině, kdy se papírově silnější armádě nepodařilo postoupit do hloubky území, ale naopak ustupuje na východě i jihu země, považováno za nespolehlivého partnera pro dodávky nejmodernějších zbraňových systémů.

Nové Dillí by se mohlo stát pro Paříž hlavním stavebním kamenem posilování velmocenské role v asijském regionu. Alespoň takové jsou plány Elysejského paláce. Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu už v Indii lobbuje za zbrojní průmysl a prohlubování vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi.

Zejména by mělo jít o těsnější spolupráci v námořním sektoru, kdy by Francie mohla pomoci Indii vybudovat silnější námořnictvo, které by dokázalo konkurovat Číně v Jihočínském moři. A konkrétní dohody by měl dotáhnout Macron návštěvou největší demokratické země světa začátkem příštího roku, podotkl web Politico.

Rusko nemá komponenty pro moderní zbraně

Už od roku 1993 provádějí obě země společná námořní cvičení a Francie drží v Indii druhou pozici mezi dodavateli zbraní, právě po Rusku. Kromě toho, že válka na Ukrajině odhalila slabiny ruské armády a zničila její pověst, ohrozila i schopnost Kremlu dodávat včas zbraně do zahraničí.

Celá ruská ekonomika čelí západním sankcím, takže i výroba moderních zbraňových systémů je ohrožena kvůli nedostatku západních komponentů. Zbraně, které Kreml už použil na Ukrajině, obsahují stovky západních součástek, většinou jsou americké provenience.

Pro Indii jsou přitom nákupy zbraní prioritou, protože musí na jedné straně čelit tradičnímu rivalovi Pákistánu, ale i stále „drzejší“ Číně, která si kromě většího vlivu na mořích nárokuje i část sporného území na indicko-čínské hranici v Himálaji.

Rusko stálo v minulých letech za polovinou veškerých zbrojních dodávek do Indie. Jen v letech 2016 až 2020 vyvezla Moskva do Indie zbraně za 6,6 miliardy dolarů. Ve stejném období koupila Čína ruské zbraně za 5,1 miliardy dolarů. Na pomyslné bronzové příčce se umístilo Alžírsko s dodávkami za 4,2 miliardy dolarů, vyplývá z údajů Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI). Mezi významné kupce ruských zbraní patřil v minulých letech také Egypt, Vietnam a Kazachstán. V období 2016 až 2020 vyvezli ruští zbrojaři zboží za 28 miliard dolarů celkem do 45 zemí.

Rusko vyváží hlavně stíhačky

Polovinu veškerých dodávek tvoří letadla, mezi roky 2016 a 2020 vyvezli ruští výrobci na čtyři stovky stíhaček, včetně moderních strojů značky Suchoj a MiG. Velká část mířila právě do Indie. Úspěch měl i systém protiraketové obrany S-400, který si objednalo Turecko, Čína, Indie a Sýrie. 

Největším světovým vývozcem zbraní jsou nicméně Spojené státy. Ovládají dvě pětiny globálního trhu, v letech 2017 až 2021 měly podíl na exportu zbraní ve výši 39 procent. Rusko drželo ve stejném období devatenáct procent, třetí byla Francie s podílem jedenáct procent. S odstupem čtvrtá Čína ovládá necelých pět procent trhu se zbraněmi.

Garima Mohanová, expertka na vztahy EU–Indie z amerického think-tanku German Marshall Fund, zdůraznila, že nyní Dillí naléhavě potřebuje nahradit dodávky zbraní z Ruska. Ve Francii vidí důležitého obchodního partnera.

Samotné francouzské ministerstvo obrany připouští, že chce indickému premiérovi Naréndrovi Módímu poskytnout evropské varianty k ruským dodávkám zbraní. Otázkou ale zůstává, zda francouzský zbrojní sektor dokáže rychle zvýšit výrobní kapacity. Macron už s Módím o strategické spolupráci hovořil na summitu G20, kterého se neúčastnil Putin a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odjel předčasně. 

Indii a Francii sbližuje silnější Čína

Macron a Módí o sobě navzájem hovoří jako o přátelích. „Je to nejdůležitější partnerství v Evropě. Svým způsobem je to ‚zvláštní vztah‘ víc než vztah s Ruskem a USA, Francie a Indie byly trvale silnými partnery,“ zdůraznila Mohanová. 

Obě země sdílí i zpravodajské informace zejména v oblasti Indického a Tichého oceánu, kde chtějí čelit čínskému vlivu. Součástí francouzského zámořského území je například Réunion nebo Francouzská Polynésie. V oblasti žije 1,5 milionu Francouzů. 

Francie už v minulosti vyhrála soutěž na dodávku stíhaček. Indii už dodala 36 strojů značky Rafale. Indické letectvo má zájem o další stovku moderních letadel, námořnictvo naopak plánuje zakázku na stavbu jaderné ponorky. Macron už v červnu tvrdil, že jeho země potřebuje vybudovat „válečnou ekonomiku“ s mnohem většími investicemi do zbrojního průmyslu a odstraněním byrokratických překážek, aby sektor dokázal zvýšit produkci. 

„Jsou tu problémy s výrobní kapacitou a byrokratickými omezeními. Otázkou je, zda se náš obranný průmysl dokáže přeměnit z podnikání s luxusními řemesly na průmysl hromadné výroby,“ vyjádřil pochyby o schopnostech francouzského průmyslu francouzský bezpečnostní konzultant a plukovník ve výslužbě Michel Goya. Na Ukrajině si například udělala dobré jméno houfnice Caesar, výroba jednotlivých kusů ale trvá dva roky. Zbrojařská konkurence ze Spojených států, případě z Izraele může francouzské plány v Indii narušit.