Koňak versus elektromobily. Začíná čínsko-evropská obchodní válka

V obchodních vztazích mezi Bruselem a Pekingem panuje stále větší napětí. Poté, co EU začala prošetřovat ceny čínských elektromobilů, si Čína na oplátku hodlá posvítit na francouzské koňaky.

Koňak versus elektromobily. Začíná čínsko-evropská obchodní válka
ilustrační foto | CAPIXEL / Shutterstock.com

Obchodní válka mezi největší asijskou ekonomikou a evropským blokem, jehož HDP je nominálně větší než čínský, fakticky začala. Peking totiž oznámil, že zahajuje šetření cen dovážené francouzské brandy. Formálně sice popud k tomuto kroku dali čínští výrobci lihovin, fakticky se ale jedná o odvetnou reakci komunistického režimu na chování Bruselu.

Evropské komisi se totiž nelíbí „nepřiměřené“ čínské dotace na výrobu elektromobilů a jejich dovoz do EU, protože dumpingové ceny zásadně poškozují evropský automobilový průmysl. Výsledek šetření Evropské komise má být znám nejpozději do listopadu 2024.

Čínské ministerstvo obchodu ale v prvním lednovém týdnu oznámilo, že započalo antidumpingové řízení na žádost místních výrobců lihovin. Dumping označuje export zboží do země za ceny, které neodrážejí jeho náklady. Evropská komise už slovy mluvčího Olofa Gilla potvrdila, že od čínských úřadů obdržela  žádost o dokumentaci k produkci francouzských prémiových lihovin.

Že je pro luxusní značky francouzských koňaků asijský trh zásadním exportním odbytištěm, dokládá to, že po oznámení Pekingu začaly padat akcie francouzských výrobců špičkové brandy. „Čína je velkým trhem pro lihoviny, zejména ty francouzské. Za deset let se stala klíčovým tahounem jejich příjmů a ekonomického růstu,“ vysvětlila pro CNN ředitelka poradenské skupiny Rhodium Group Agatha Kratzová.

Za první den po čínském kroku oslabily akcie společnosti Pernod Ricard, která vlastní značku koňaku Martell, o čtyři procenta. Akcie Rémy Cointreau se propadly o více než jedenáct procent a výrobce luxusního zboží LVMH, který má ve svém portfoliu koňak Hennessy, klesl o jedno procento.

Mluvčí firmy Pernod Ricard Jessica Whyteová zdůraznila, že produkty firmy i obchodní praktiky plně vyhovují čínským a mezinárodním předpisům. Hrozí nicméně scénář z roku 2020, kdy Čína uvalila po antidumpingovém šetření dodatečná cla na australská vína, a ochromila tak jejich export na čínský trh.

Kratzová je přesvědčena, že krok Pekingu je motivován odplatou za prověřování státní podpory produkce čínských elektromobilů ze strany Evropské komise. A pro výrobce francouzských lihovin je studenou sprchou, protože přišel z ničeho nic.

Šéfka Komise Ursula von der Leyenová loni v září prohlásila, že globální trhy jsou zaplaveny levnými čínskými elektromobily, což má údajně odporovat pravidlům Světové obchodní organizace (WTO). V listopadu EK zavedla dočasná cla ve výši až 24 procent na některé plastové výrobky z Číny. A v prosinci zahájila šetření také u dovozu čínských biopaliv. Asijský komunistický režim na druhou stranu omezil vývoz některých vzácných kovů, na kterých je evropský průmysl kriticky závislý, jako je germanium, gallium a grafit.