JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Bitcoin slaví vítězství. Možná předčasně

Americké úřady schválily obchodování s firmami orientovanými na bitcoin. Pro řečenou kryptoměnu to paradoxně může znamenat krok zpět.

Bitcoin slaví vítězství. Možná předčasně
ilustrační foto | Shutterstock.com

Americký burzovní regulátor, Komise pro obchod s cennými papíry (SEC), ve středu po dlouhém sporu s obchodníky s kryptoměnami schválil několik produktů orientovaných na bitcoin k obchodování na burze. Znamená to, že institucionální i drobní investoři budou nyní moci do největší kryptoměny vkládat skutečné peníze snadněji než dosud, ačkoli nepřímo.

Jiný typ burzovně obchodovaného produktu, který sleduje cenu bitcoinových futures, se schválení dočkal již dříve. Tyto nové burzovně obchodované produkty, které sledují spotovou cenu samotného bitcoinu, však dostaly zelenou až nyní.

Rizikové a volatilní

Jde o investiční fondy známé pod zkratkou ETF. Drží aktiva stejně jako podílové fondy; jsou však kotované na burze a obchoduje se s jejich akciemi (v USA navíc obvykle bůhvíproč požívají preferenčního daňového režimu).

Každý z připravovaných ETF hodlá investovat přímo do bitcoinu. Dříve schválené produkty investovaly do futures na kryptoměny nebo do firem, které se tak či onak účastnily rozmachu kryptografického průmyslu posledních let.

Komise dlouho tvrdila, že bitcoinové ETF nemohou investorům zaručit stejně důslednou ochranu jako tradiční investiční produkty. Šéf komise Gary Gensler, známý jako odpůrce kryptoměn, v pondělí na Twitteru (dnes X) znovu potenciální nevýhody investování do bitcoinu a spol. shrnul.

K jeho nejzávažnějším argumentům patří, že emitenti „nemusejí dodržovat právní předpisy“ a že kryptoinvestice „mohou být mimořádně rizikové a volatilní“. Gensler zůstává opatrný i poté, co jeho úřad vznik fondů odsouhlasil. „I když jsme dnes schválili kotování a obchodování s akciemi bitcoinových ETF, neschválili ani nepodpořili jsme bitcoin,“ uvedl.

To je pravda, ovšem z trochu jiného důvodu, než měl Gensler patrně na mysli. Pro kryptoměnové firmy i bitcoin samotný je rozhodnutí SEC významným vítězstvím. Zareagoval i kryptotrh – bitcoin do čtvrtečního rána posílil o čtyři procenta.

„Neautorizovaný tweet“

Samotnému schválení předcházel v úterý vtipný zádrhel. Ceny kryptoměn prudce stouply poté, co na oficiálním twitterovém účtu SEC oznámil schválení falešný příspěvek. Krátce po šestnácté hodině washingtonského času podle něho SEC udělila „souhlas pro #Bitcoin ETF pro kotaci na všech registrovaných národních burzách cenných papírů“. Zprávu okamžitě převzala média v čele s Bloomberg TV, jakož i sociální sítě.

O deset minut později však zprávu předseda SEC Gensler dementoval. Napsal na svůj osobní twitterový účet, že „účet @SECGov byl napaden a zveřejnil neautorizovaný tweet“. Dodal, že „SEC neschválila kotování a obchodování spotových produktů obchodovaných na burze s bitcoiny“. O den později už to ale byla pravda.

Bitcoin ihned po zveřejnění příspěvku posílil o půldruhého procenta, aby se později jeho cena propadla na celkovou denní ztrátu 3,4 procenta.

 

Rozruch okolo úředního schvalování však zastínil jinou stránku věci. Argumenty pro bitcoinové ETF spočívají v představě, že správci fondů, pojišťovací a penzijní fondy a další instituce využijí okamžiku a přidají bitcoin do svých investičních portfolií.

Protože bitcoin nic neznamená a jeho cena se odvíjí výhradně od síly poptávky, je logické očekávat, že po schválení bude stoupat. (Institucionální investoři se tak de facto připravují profitovat z podkopávání finančního systému, který je živí; rozbor mravní čistoty takového konání však nechme na jindy.)

Konec poplatků?

Důležitější je, že ve skutečnosti přitom tyto instituce bitcoiny nekupují ani nijak nepoužívají. Kupují pouze akcie fondu, který měnu nakupuje a drží. Vlastníci akcií ETF tak nejsou v pravém slova smyslu investory; nemohou utratit ani promile bitcoinu, protože k němu nemají přístup. Jejich role je zredukována na spekulaci na vzestup či pád jeho ceny.

Akcionáři kryptoměnových ETF nemohou své bitcoiny nikomu poslat, takže je nemohou používat jako peníze. To mimo jiné znamená, že nebudou aktivně přispívat transakčními poplatky za používání jeho sítě, jak je dosud zvykem.

Bývalý generální ředitel BitMEX Arthur Hayes nedávno varoval, že pokud vstup ETF do hry dlouhodobě oslabí objem transakčních poplatků, zmizí jedna z pobídek pro lidi, kteří nové bitcoiny těží. A to by mohlo zájem o celý kryptocirkus kriticky oslabit.

Dokonce to ani není tak, že by budoucí akcionáři oněch ETF využívali bitcoin jako prostředek uchování hodnoty svých aktiv. Vkládají tuto hodnotu do důvěry, že ony ETF dokážou bitcoin nakoupit a držet ho v bezpečí. Co však znamená pojem „bezpečí“ ve chvíli, kdy jde o investici, jež je podložená pouze náladou trhu bez ohledu na cokoli reálného?

Vyprázdněná verze bitcoinu

Navíc, a to je ještě důležitější, pokud vznikne řada fondů, které se budou všechny živit výhradně prostým nákupem a držením bitcoinů, budou jejich portfolia z definice navlas stejná. Co je tedy odliší? Pouze cena, kterou si za tuto službu naúčtují.

A podle toho to vypadá. Ve hře je nejméně jedenáct organizací, které se z rozhodnutí komise těší. Jsou mezi nimi velcí hráči jako BlackRock, Invesco a Franklin Templeton, stejně jako menší firmy (Ark Investment Management nebo Bitwise). Začátkem týdne firmy zveřejnily poplatky za své potenciální produkty, přičemž několik z nich své poplatky buď výrazně snížilo, nebo je na určitou dobu úplně zrušilo.

Pokud tedy tyto ETF skutečně uspějí, bitcoin se promění v jakousi vyprázdněnou verzi sebe sama. Stane se symbolem obchodovatelného rizika, který je vidět v excelových tabulkách, ale nikdy se v praxi nepoužívá. Bude jenom dalším nástrojem v rukou velkých finančních hráčů.