Kryptoměny na houpačce. Americké ministerstvo hovoří o daňových únicích

Popularita kryptoměn roste, zároveň je jejich cena extrémně citlivá na politická prohlášení. Po Číně se ozvaly i Spojené státy. Varují, že veškeré transakce přesahující hodnotu deset tisíc dolarů se budou muset hlásit finančnímu úřadu.

Kryptoměny na houpačce. Americké ministerstvo hovoří o daňových únicích
ilustrační foto | Shutterstock.com

Cena bitcoinu vůči dolaru, jež je hlavním indikátorem oblíbenosti kryptoměn u investorů, zažívá velmi turbulentní období. Cena je jako na houpačce a investoři velmi citlivě reagují na jakoukoliv informaci ze světa digitálních měn. V posledních týdnech to byly výroky Elona Muska o tom, že Tesla přestává při koupi vozů bitcoiny přijímat, nově to jsou zprávy z Číny a Spojených států.

Čínské úřady varovaly místní firmy a obchodníky, aby nepodporovali platby v kryptoměnách. Nepovažuje je za legální nástroj pro placení. A k tomu se přidává i americké ministerstvo financí, jež hovoří v podobném duchu jako čínský komunistický rival.

Americká administrativa totiž tvrdí, že veškeré transakce s digitálními měnami, jež přesáhnou hodnotu deset tisíc dolarů, se budou hlásit finančnímu úřadu IRS. Úřad ministryně financí Janet Yellenové se obává, že Američané platby zneužívají k daňovým únikům. Obecně kryptoměny podle ministerstva usnadňují nelegální činnost. Ministerstvo tvrdí, že prezident Joe Biden varuje před stále vyšším objemem aktiv, jež se „ukrývají“ ve virtuálních měnách. 

Tyto výroky samozřejmě znepokojují řadu investorů do digitálních měn. Řada analytiků z finančních institucí na Wall Street začíná varovat před tažením úřadů proti kryptosektoru. Prosakují zprávy o tom, že finanční a burzovní regulátoři budou aktivněji vystupovat proti používání bitcoinu a spol.

Prezident Biden chce razantněji vystupovat proti daňovým únikům a jedním z plánovaných kroků je uplatňování vyšších postihů pro neplatiče daní. Pro IRS má pracovat dalších 87 tisíc úředníků

Analytik Edward Mills z konzultační firmy Raymond James připouští, že krátkodobě bude cena bitcoinu pod tlakem, dlouhodobě by ale přísnější regulace tohoto decentralizovaného finančního sektoru mohla vést k širšímu přijímání kryptoměn v bankovnictví. A to by zase mohlo zvednout ceny digitálních měn. 

 
Vývoj ceny bitcoinu k americkému dolaru

Regulace kryptoměn se stává mezi demokraty i republikány žhavým tématem, protože loňský růst ceny bitcoinu vyvolal rostoucí obavy z manipulace trhu. Poukazuje se i na rizika stále většího počtu neinformovaných drobných investorů, kteří mohou o své prostředky přijít.

Před trendem nakupování kryptoměn varovala i Deutsche Bank. Analytička Marion Labouré napsala, že by se bitcoin a další virtuální měny mohly stát velmi rychle passé. K tomu, aby se z bitcoinu stala z pohledu investorů opět nezajímavá měna, tak, zdá se, stačí jeden tweet Elona Muska nebo prohlášení čínské vlády.