Když šestky padají a běžíš štěstí naproti. Pomůže Babišovi setkání s Macronem?

Po osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo se Andrej Babiš pokusil připsat si další body před prezidentskou volbou

Když šestky padají a běžíš štěstí naproti. Pomůže Babišovi setkání s Macronem?
Andrej Babiš ještě jako český premiér s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem během summitu EU v červnu 2019 | foto Profimedia.cz

Sociální sítě a česká média zaplnily zprávy o přijetí expremiéra Babiše, posíleného čerstvým osvobozujícím výrokem soudu, u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Po zprávách následovaly komentáře, proč tak francouzský prezident učinil doslova pár dní před prvním kolem prezidentských voleb.

Francouzštinu bohužel neovládám, ale člověk to zkouší hned u zdroje, oficiální stránky Kanceláře prezidenta Francouzské republiky k tomu nemají co říci. Čeští frankofilové a znalci poměrů ovšem naprosto vylučují možnost, že by Elysejskému paláci pro Česko velmi důležité načasování mohlo uniknout. Francouzi mají excelentní, vycepovanou zahraniční službu a současný velvyslanec Francie Alexis Dutertre je velmi schopný a v Paříži dobře zapsaný. Trochu tedy překvapí, že na svém twitterovém účtu schůzku nijak nezmiňuje. Rovněž specializovaná stránka věnovaná francouzské diplomacii setkání ponechala bez povšimnutí. 

Tak jsem vzal zavděk anglickým vydáním Le Monde, kde je zmínka o soudu se stručným kontextem, a v mezinárodní sekci byla i zpráva o samotném setkání. Autorovi článku neuniklo, že v Praze vyvolala schůzka rozruch a že se Babišovi termínově velmi hodila. Okolí prezidenta Macrona údajně odmítlo interpretaci o politické podpoře Andreje Babiše, „důležitého partnera v politické alianci Renew Europe“ v Evropském parlamentu, kde je Babišovo ANO i Macronovo hnutí.

Většina informací o setkání jak s prezidentem Macronem, tak s momentálně nejbohatším mužem planety Bernardem Arnaultem, spoluzakladatelem konglomerátu LVMH, zahrnujícího luxusní značky od Louis Vuitton po Moët & Chandon, tak pochází od samotného Andreje Babiše.

Brzo uvidíme, zda to ve volebním klání jako tahák na nerozhodnuté voliče pomůže. Co si budeme povídat, nenapadá mne, jak by to mohlo uškodit. Snad kromě suchého konstatování Petra Pavla, že zatímco on Francouze kdysi po desítkách zachraňoval, nyní dva velmi mocní Francouzi házejí lano jeho soupeři. C’est ça.