Glosa: NATO chrání i ty Čechy, kteří s členstvím v Alianci nesouhlasí

Svobodně mávat transparenty „Pryč z NATO“ mohou demonstranti také proto, že je chrání Severoatlantická aliance

Glosa: NATO chrání i ty Čechy, kteří s členstvím v Alianci nesouhlasí
Protivládní demonstrace na Václavském náměstí 16. září 2023 | foto Profimedia.cz

Je to takový názorově-bezpečnostní paradox. V Česku žije významná skupina obyvatel, kteří se z různých důvodů nikdy nesmířili se vstupem republiky do Severoatlantické aliance. Odpůrci NATO z řad českých občanů jsou v poslední době opět více slyšet: kvůli ruské agresi na Ukrajině a díky protivládním demonstracím. Zmiňovaným paradoxem je to, že nejvýznamnější světová obranná aliance chrání také je – své odpůrce.

Lidí, kteří jsou nespokojení s členstvím Česka v NATO, skutečně není málo. Podle aktuálního zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění je jich 26 procent. Oproti průzkumu z jara je jich dokonce o sedm procentních bodů více. Z hlediska politických preferencí jsou to především voliči Okamurova hnutí SPD nebo mimoparlamentní KSČM.

Nutno ovšem podotknout, že Čechů, kteří jsou s členstvím v Alianci spokojení, je stále výrazná většina – celkem 67 procent. Je to sice pokles o šest procentních bodů oproti poslednímu průzkumu, ale i tak zůstává vyšší než u všech předchozích zjištění od roku 1999.

Především ale platí, že Severoatlantická aliance nechrání před případnými agresory z Ruska nebo z jiných států pouze je, ale také všechny ostatní – včetně svých kritiků.

Až se tedy zase na nějaké demonstraci objeví lidé s transparentem „Pryč z NATO“, jako tomu bylo také na té poslední na Václavském náměstí, měl by jim někdo říct, že manifestovat mohou také proto, že je chrání Severoatlantická aliance.